Het organiseren van je spullen kan overweldigend zijn, maar een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Hier zijn tien praktische tips die je kunnen helpen bij het aanbrengen van orde in de chaos.
1. Begin met ontspullen
Een inkoppertje natuurlijk. Want wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen! Laat staan te ‘organiseren’. Dus, hup hup, weg met die overbodige spullen! Maak drie stapels: houden, weggeven of in de container. Wees kritisch over wat je echt nodig hebt.
2. Gebruik opbergdozen of -potten
Opbergdozen zijn ideaal om spullen te organiseren en snel weer terug te vinden. Soms zijn opbergdozen handig wanneer ze doorzichtig zijn en je kunt zien wat er in zit en soms is dat juist weer heel onrustig. Soms is met deksel handig, zodat alles stofvrij blijft en soms is dat juist weer niet handig. Kijk goed naar welk opbergsysteem handig is voor jouw spullen. Koop nooit opbergers voordat je flink hebt geminimaliseerd. Want wat je niet hebt, hoef je niet op te bergen.
3. Maak gebruik van labels
Heb je een wand vol met opbergbakken? Dan moet je hoofd alsnog heel erg je best doen om te bedenken wat waar in zit. Maak daarom gebruik van labels. Dit is veel fijner. Zo weet iedereen bij jou in huis waar ze spullen op kunnen bergen en wat waar in zit. Je kunt dit met stift (en tape) ergens op schrijven en als je het echt netjes wilt kun je ook etiketten online bestellen.
Sonja: “Ik had allemaal bakjes in mijn werkkamer met mijn knutselspullen, maar kon zelden snel wat vinden. Toen heb ik bij Avery prachtige labels besteld. Ik geniet er nog elke dag van.”
4. Maak gebruik van muurruimte om je spullen te organiseren
Installatie van planken aan de muur kan veel vloerruimte vrijmaken. Gebruik muurhaken voor het ophangen van tassen, jassen of sieraden.
Hermien: “Onze garage was werkelijk een bende. Overal lagen spullen op de vloer. Nu hebben we een hele muur vol met planken en gelabelde opbergbakken. Heerlijk, de hele vloer is bijna leeg en we hebben overzicht.”
5. Investeer in opbergmeubels
Meubels met ingebouwde opslag zoals een bed met lades kunnen helpen om de ruimte efficiënt te gebruiken.
Diede: “Wij hebben een kleine woonkamer en daarom bewust gekozen voor een salontafel én een bank met opbergruimte. Ideaal!”
6. Creëer een donatiestation
Ontspullen gaat altijd door. Daarom is het handig om een donatiestation in huis te hebben. Kan een item weg? Doe het in die specifieke mand of doos. En zorg zo nu en dan voor een nieuwe bestemming van je spullen in je donatiestation.
Frieda: “Wij hebben in de bijkeuken een aantal bakken. Eentje voor het glas, eentje voor oud papier, eentje voor statiegeldflessen en nu ook eentje voor spullen die we willen doneren. Ideaal. Zo blijft ons huis opgeruimd.”
7. Groepeer
Houd gelijksoortige items bij elkaar. Dit klinkt logisch, maar dit is soms lastiger dan je denkt. Heb je alle batterijen op één plek? En schoonmaakmiddelen? En hoe zit het met medicijnen en ehbo-spulletjes? Bedenk terwijl je spullen opruimt of je elders ook nog iets uit die groep hebt liggen.
8. Gebruik ladeverdelers om je spullen te organiseren
Een rommellade wordt iets minder rommelig met een ladeverdeler. Ladeverdelers zijn perfect voor het scheiden van kleinere items zoals sieraden, kantoorbenodigdheden of ondergoed.
9. Plan regelmatige onderhoudssessies
Maak eens in de zoveel tijd een afspraak met jezelf om je huis te onderhouden. Opruimen is makkelijker als het regelmatig wordt gedaan.
10. Wees flexibel met je systeem
Check zo nu en dan of je systeem nog wel voor je werkt of dat jij je spullen anders moet organiseren. Is je keukenkastje nog wel handig ingedeeld? En je voorraadkast? Kun je altijd goed bij de spullen die je dagelijks gebruikt?
Het onthoud, het hoeft allemaal niet perfect, zolang het maar voor jouw werkt.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.