De één eet met het bord op schoot voor de tv en de ander houdt er een strenge etiquette op na. Mij leek het leuk, omdat ik veel over het gezinsleven en het huishouden schrijf, om ook eens over het tafeldekken te schrijven. Want met een paar kleine en simpele tips maak je er al een leuk feestje van. Hoe leuk is het om in deze gehaaste wereld eens iets extra’s te maken van een dagelijks familie-ritueel? Eet smakelijk!
1. Gebruik een tafelkleed
Gewoon op de tafel eten kan prima natuurlijk, maar wanneer er een tafelkleed (of tafelloper) op zit, lijkt het gelijk al een stuk gezelliger en mooi aangekleed. En er zijn tegenwoordig zulke mooie tafelkleden! Heb je al eens bij de Hema gekeken? Of bij bijv. Dille en Kamille? (leuk moederdagcadeautje!) Mijn ervaring is dat op tafelkleden met een printje, de vlekken iets minder opvallen. Koop nu niet gelijk een kast vol tafelkleden, aan twee stuks (eentje in de was en eentje op tafel) heb je meer dan genoeg.
Maud: “Het eten is een gezellig samenzijn. Wij eten altijd aan tafel. We dekken de tafel gezellig: met een tafelkleed. Karaf water erbij. De pannen op de onderzetters op tafel. Wij eten met liefde en dankbaarheid.”
2. Gebruik een onderbord of placemat
Door een groot onderbord (pizzabord) te gebruiken of een mooie placemat, lijkt je tafel niet alleen mooier gedekt, maar je zorgt er ook voor dat je tafelkleed iets minder vies wordt. Bij hele kleine kindjes kun je ook nog even een extra theedoek onder het bord doen. Placemats van kunststof hebben als voordeel dat je ze handig met een vochtig doekje af kunt nemen, maar placemats van bijv. riet/ jute/zeegras of stof lijken weer wat chiquer.
“Janneke: Wij gebruiken altijd een tafelkleed, maar soms doe ik even iets extra’s, bijvoorbeeld wanneer we eten afhalen, dan maken we er thuis een restaurantje van. Dan gebruik ik de grotere borden voor onder ons dinerbord. Dit lijkt gelijk heel mooi aangekleed en chique. We doen dan een pianomuziek aan en zetten de kaarsjes op tafel. De kinderen genieten hier ook enorm van.”
3. Gebruik servies waar je van houdt
Servies gebruik je iedere dag. Laat het dan ook servies zijn waar je blij van wordt. Of het nu simpel wit is of bont gekleurd met bloemetjes. Het hoeft echt niet duur te zijn, de kringloop heeft ook ware pareltjes. Bewaar nooit veel meer in de kast dan je gebruikt. Zonde van de ruimte en je geld.
“Evelien: “Wij hebben alleen maar effen wit servies. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ander servies ook prachtig, maar ik weet ook dat ik daar altijd snel op uitgekeken raak. En bovendien is wit servies altijd gemakkelijk weer aan te vullen en dat is erg fijn als je 5 kinderen hebt. En daarnaast staat altijd goed. Ik probeer met andere dingen, zoals een tafelkleed en bloemen op tafel de boel wat op te fleuren.”
4. Plaats bloemen en/of kaarsen
Ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Zet wat bloemen en/of (natuurlijke) kaarsjes neer en je hebt gelijk een hele andere sfeer. Denk wel bij kaarsjes om de kleine kindjes. Gebruik eventueel kaarsjes op batterijen.
Kim: “Wij maken er een feestje van. Minimalistisch in de zin van mindful eten. Geen schermen, maar wél tafelkleedje (ook voor het morsen) en kaarsje aan. Geen honderden kaarsjes maar wel een enkele. Direct gezellig. Moment voor ons als gezin om de dag goed af te sluiten.”
Joyce: “Elke avond steekt onze zoon een dinerkaars aan.”
5. Gebruik een servet
Een servet gebruik je misschien niet vaak in het gezinsleven, maar hoe leuk is het om ze zo nu en dan toch op tafel te leggen voor een leuke sfeer een aankleding. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verjaardagen, kerst of Pasen. Of misschien gewoon wel op een doordeweekse dag. En dan natuurlijk het liefst wasbare servetten om het afval minimaal te houden.
“Didi: Ik houd van stoffen servetten en ik heb er best veel. Het is niet echt minimalistisch, maar ik word er zo gelukkig van! Met servetten heb je in no time een hele andere sfeer op tafel. Mijn servies is simpel, maar ik heb servetten voor de lente, Pasen, de herfst en noem maar op. Als er iemand komt eten worden ze altijd gebruikt, maar ook gewoon wanneer ik daar zin in heb.”
6. Schep het eten al bij het aanrecht op
Wanneer je het eten vast in de keuken opschept, hoef je niet alle grote etenspannen op tafel te zetten. En dan is het net een beetje of je in een restaurant zit. De grote kookpannen kun je dan gelijk ook in de vaatwasser zetten als ze leeg zijn. Wil je liever dat iedereen zelf bepaalt hoeveel ze opscheppen, dan kunnen ze ook zelf het eerst in de keuken even opscheppen. Ook kun je het eten in mooie schalen op tafel zetten. Ook je bloemen en kaarsjes komen beter uit als er niet allerhande grote pannen op tafel staan.
Susanne: “Wij dekken door de week de tafel altijd eenvoudig. Met een placemat, een glas, bestek en vaak steken we een dinerkaars aan. Opscheppen doen we in de keuken, dus pannen komen niet op tafel.”
7. Weet hoe je het bestek moet neerleggen
Weet je eigenlijk wel hoe het bestek volgens etiquette hoort te liggen? Dit is ook leuk om je kinderen te leren. Vorken horen altijd links en de messen en de lepels rechts. De snijzijde van het mes hoort naar binnen te wijzen. En het bestek voor het toetje hoort boven het bord te liggen. Lepeltjes wijzen naar links en vorkjes naar rechts. Oh ja en de glazen horen rechtsboven.
Lees ook:
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.