Afvalvrij boodschappen doen

Boodschappen zonder afvalZoals jullie weten wil ik niet alleen mijn spullen minimaliseren, maar ook mijn afval. Hoewel ik al een heel eind op weg ben, valt het niet altijd mee. Vooral afvalvrij boodschappen vind ik erg lastig. Laatst vond ik de website van Ageda: elkedaggroener.nl. Ook Ageda wil graag haar afval verminderen en daarom vroeg ik haar hoe zij dat doet. Ze schreef het volgende:

Langzaam slinkt mijn afvalberg

Het was een woensdagavond. We hadden net boodschappen gedaan en de tassen uitgepakt. In één keer had ik er genoeg van. Van al die tasjes, bakjes en zakjes die rechtstreeks in de prullenbak belanden. Wat een afval! En waarvoor? Het meeste voor het transport van de winkel naar huis. Ik besloot om vanaf dat moment boodschappen te doen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Ik kocht een mooi opvouwbaar tasje voor in mijn handtas en een serie functionele plastic bakken.

Dat was vier maanden geleden. Als we nu boodschappen hebben gedaan belandt er niks direct in de prullenbak. De eieren zitten altijd in hetzelfde doosje. Groente en fruit gaan rechtstreeks in mijn stoffen tasje, nootjes in een van mijn mooie bakjes, net als het vlees. Het betekende wel een verandering in ons boodschappenritme: we kunnen niet alles meer bij de supermarkt halen, omdat daar praktisch alles verpakt is. Daarom ga ik voor groente en fruit naar de groenteboer, voor vlees (en vleeswaren|) naar de (biologische ) slager. Net als de eieren. En de nootjes komen van de markt. Samen met de vis en de kaas.

Na drie maanden was ik toe aan stap 2: nog minder afval. Aangezien we nog niet alles onverpakt kunnen kopen, ben ik gaan kijken of ik door voedingsmiddelen zelf te maken, nog meer afval kan voorkomen. Zoals broodbeleg. De ingrediënten voor pindakaas, dadelspread of humus zijn onverpakt te koop. Even in de blender en de potjes zijn weer gevuld. Ook voor het avondeten zorgen we voor zoveel mogelijk verse producten. Want geen pakjes en zakjes = geen afval. Tot slot bakken we het brood zelf: met meel in grootverpakking, waar we vier broden van kunnen bakken. Ruikt heerlijk ’s ochtends vroeg.

Is een product niet onverpakt te koop, dan kies ik als het mogelijk is voor grote verpakkingen, zoals rijst, bonen en linzen. De grootste afvalzonde zijn de melkpakken. Het zijn vooral deze verpakkingen die mijn prullenbak vullen.

 

Wil je meer lezen van Ageda over duurzaamheid en afvalvermindering? Kijk dan op www.elkedaggroener.nl

TIP: Je kunt hier alternatieven voor plastictasjes bestellen om je boodschappen te vervoeren van de winkel naar huis.

Boekentips:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 800 andere abonnees

3 gedachten over “Afvalvrij boodschappen doen”

  1. Hallo, ik heb kortelings uw site ontdekt en heb hier al heel wat fijne tips ontdekt, nu las ik in uw stukje over minder afval dat je nog veel melkkartons hebt, hebben jullie geen mogelijkheid om dit in glazen flessen te kopen in de supermarkt of bij de bio boer? Groetjes en nog veel succes

  2. Hallo Dieuwke ik wil er ook mee starten.Vraag me alleen af is het duurder om zo te winkelen?bak je zelf koekjes,maak je zelf wasmiddel of zo?ik hoor het graag…

  3. Ga op zoek naar een boer met een melktappunt. Dan heb je verse koemelk en kan je gewoon een eigen fles of een herbruikbare glazen fles gebruiken.

Laat hier je reactie achter!