Heb je genoeg van de grote hoeveelheid spullen in je huis? Heb je geen zin meer om altijd maar op te ruimen zonder resultaat? Misschien is dan ontspullen iets voor jou. Je spullen minimaliseren totdat jij het gevoel hebt dat het klopt. Ik geef je hierbij de tien gouden tips voor de beginnende minimalist.
1. Visualiseer je ideaalbeeld
Oke, de knoop is doorgehakt. Je wilt niet meer zoveel spullen om je heen. Je wilt niet langer meer een bomvol huis. Maar wat wil je dan wel? Hoe moet het eruit zien? Wat voor sfeer wil je neerzetten? Een minimalistisch huis hoeft zeker niet minimalistisch ingericht te worden. Maak een moodboard, kijk op pinterest of sluit gewoon je ogen en begin simpel. Die vensterbank, waar nu allemaal papieren en speelgoed ligt, hoe wil je dat die er eigenlijk uit moet zien?
2. Begin klein als beginnende minimalist
Ga nou niet als een malle je hele huis leeghalen en alle spullen in de garage of op zolder leggen, maar begin klein. Begin eens met je sokkenlade, hoeveel sokken vind je dat je nodig hebt? Of check de keukenlade eens, zitten er spullen in die je nooit gebruikt? Begin lade voor lade en kastje voor kastje. Al die spullen zijn niet in één dag je huis binnen gekomen en die zullen ook niet in één dag je huis verlaten. Minimaliseren kost tijd en dat is helemaal niet erg. Wil je in een bepaalde ruimte beginnen? Lees dan ‘Slaapkamergeluk‘ en begin in de slaapkamer.
3. Begin met je eigen spullen als beginnende minimalist
Begin niet het speelgoed van je kinderen weg te gooien of de verzameling van je man onder handen te nemen. Begin gewoon eens met je eigen spullen. Laat de andere gezinsleden zien wat je doet en vertel vooral waarom je het doet. Goed voorbeeld doet goed volgen. 😉 Soms heb je wat geduld nodig, maar echt, het komt…
4. Herhaal
Als je met je keukenlade begonnen bent, kun je die gerust na een aantal weken weer doen. Niet alleen omdat er wellicht weer nieuwe spullen in liggen die je niet gebruikt, maar ook omdat jij je waarschijnlijk realiseert dat je sinds de vorige keer een aantal spullen helemaal niet gebruikt hebt. Toen was je er waarschijnlijk nog van overtuigd dat je het moest bewaren, nu weet je zeker, ook die spullen kunnen gaan. Door geregeld het minimaliseren te herhalen train jij jezelf in minimaliseren en loslaten.
5. Koop niets meer
Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit! En wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen! Je kunt wel gaan ontspullen, maar als je nieuwe spullen blijft kopen, is het dweilen met de kraan open. Koop dus niets meer! Of nou ja, bijna niets meer. En koop bewust! Denk na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Is het een opwelling? Zou je het tweedehands kunnen kopen? Of zou je toch ook best wel zonder kunnen?
6. Kijk naar wat je houden wil
Het gaat natuurlijk niet om het hebben van zo weinig mogelijk spullen, maar om het hebben van een zo fijn mogelijk leven. Welke spullen helpen je daarbij? Wat heb je écht nodig? En waar word je heel gelukkig van? Bewaar die spullen! De rest mag je bedanken en uitzwaaien.
7. Koop geen opbergers
Opbergers zijn fijn. Ze geven overzicht en werken alle spullen netjes weg. Maar wat je niet hebt, hoef je niet op te ruimen. Dus koop nou niet allemaal opbergers, maar ga eerst ontspullen en kijk dan wat er overblijft. Wellicht heb je dan helemaal niet zoveel opbergers meer nodig.
8. Durf los te laten
Ja ik weet het, er hangen leuke herinneringen aan, of het was heel duur of heel misschien heb je het in de toekomst nog nodig. Luister niet langer naar dat stemmetje in je hoofd. LAAT LOS! Weet je nog? Punt 1? Als je wilt dat je huis en je leven eruitziet zoals je dat gevisualiseerd hebt, zal je echt moeten loslaten. Lees hier tien tips die je helpen om spullen los te laten.
9. Bedenk wat je met je spullen gaat doen
Ok, beslissen dat iets weggaat is één ding, maar waar laat je al die spullen? Je kunt het verkopen, maar zoveel levert het misschien niet op en misschien verkoopt het niet en dan heb je het over een half jaar nog in je huis. Ook de kringloop is een optie. Of misschien kun je het gratis weggeven via weggeefsites op Facebook of je kunt een groepsapp aanmaken en al je spullen daarin zetten. Lees hier 12 manieren om anderen blij te maken met jouw spullen.
10. Wees dankbaar
Een beetje cliché misschien, maar echt, wees dankbaar. Het gaat echt niet om wie de minste spullen heeft of het mooiste interieur. Het gaat gewoon om jou. Om jouw leven en jouw geluk. En doordat we soms zo druk zijn met wat we allemaal willen, vergeten we soms wel eens wat we al hebben. Het minimalisme, of gewoon het hebben van genoeg spullen (niet meer en niet minder), is geen doel maar een middel. Het is een manier om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Het kost minder geld, het opruimen gaat sneller en het schoonmaken gemakkelijker. Ook is het veel rustiger om je heen en dus ook in je hoofd. Gun jezelf dat.
Ben je een beginnende minimalist? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:
Heb je Instagram? Zoek me eens op! -> dieuwke_moedersminimalisme
Wil je alle blogs in je mail ontvangen? Laat dan rechts op de pagina je mailadres achter. (of op je telefoon bijna onderaan)
[jetpack_subscription_form title="Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?" subscribe_text="Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)" subscribe_button="ABONNEREN" show_subscribers_total="1"]
goede tips! echt een goed artikel!
een paar taalfoutjes: onder 1. je wil en je wilt: allebei goed, maar wil is spreektaal en wilt is eigenlijk zoals het hoort.
onder 2. zitten er spullen in DIE je nooit gebruikt
onder 4. omdat jij je beseft moet zijn: omdat je beseft òf omdat jij je realiseert
Dankjewel! Heb het aangepast!
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.