Opruimen is voor ouders vaak al ingewikkeld, laat staan voor kinderen. En de één heeft er nou eenmaal meer talent voor dan de ander. Opruimen is vaak te overweldigend, te onduidelijk, te groot, te saai en daarnaast zijn kinderen snel afgeleid. Toch is het belangrijk dat kinderen leren opruimen. Maar hoe pak je dat nou aan? Ik geef je 5 tips.
1. Houd het minimalistisch
Het spreekt natuurlijk voor zich dat hoe minder speelgoed en andere spullen kinderen hebben, hoe overzichtelijker het voor ze is. Veel speelgoed heeft een kind echt niet nodig. Kijk maar eens naar je eigen kinderen. Waar spelen ze nou daadwerkelijk vaak mee? Lees deze blog eens over welk speelgoed een kind echt ‘nodig’ heeft. Kortom, wat je hebt, hoef je ook niet op te ruimen. Je kunt kinderen overigens ook leren minimaliseren. Daar lees je in deze blog alles over.
Lees ook:
– 10 dingen om nu weg te gooien uit de slaapkamer van je kind
– Tien tips voor het minimaliseren van speelgoed
– Te veel knuffels?!
– Geef de kinderen hun fantasie terug!
– De tien soorten speelgoed die kinderen ‘nodig’ hebben.
– Hoe leer je kinderen minimaliseren?
– Kinderen grootbrengen zonder speelgoed
2. Zorg voor vaste opruimmomenten
Het MM-huishoudsysteem kent per dag twee opruimkwartiertjes (reset-kwartiertjes) die je samen met je hele gezin kunt doen. Laat bijvoorbeeld ‘s avonds na de avondmaaltijd je kind zelf zijn bord en bestek naar het aanrecht brengen. Een wat ouder kind zou het zelf ook in de vaatwasser kunnen zetten. Zet een lekker muziekje op en zorg met zijn allen dat de hele kamer gereset wordt, alles terug op zijn plek.
Je kunt ook met je kind afspreken dat voordat je kind ‘s avonds gaat slapen bijvoorbeeld de vloer leeg moet zijn. Zo heb ik zelf met mijn dochter (die haar 10 keer per dag omkleedt) dat ze ‘s avonds voor het slapen gaan al haar kleding weer in haar kast moet hebben. (Of in de was natuurlijk) En dat werkt ideaal. En verder heb je natuurlijk het moment dat de kinderen uit school komen. Je kunt misschien met ze afspreken dat ze eerst de jassen, tassen en schoenen opruimen en dan pas wat lekkers krijgen aan tafel.
3. Geef kleine taakjes
Je zult het vast herkennen. Je vraagt je kinderen om hun kamer op te ruimen en als je dan even komt kijken zitten ze lekker te spelen met wat ze tijdens het opruimen zijn tegen gekomen. Kinderen zijn snel afgeleid. (Sommige ouders trouwens ook, maar daar hebben we het even niet over). ‘Een kamer opruimen’ is vaak veel te onoverzichtelijk voor ze. Geef ze daarom kleinere taakjes zoals ‘ruim alles in de vensterbank op’, of ‘doe alle knuffels in de mand’ of ‘doe al je kleding in de kast’. Dit werkt voor kinderen veel beter.
4. Werk met opruimbakken
Opruimen voor kinderen is veel simpeler als ze zelf weten waar alles naar toe moet. Ieder soort speelgoed heeft een eigen plek nodig. Werk daarom met grote bakken en manden. Zo is speelgoed opruimen zo gepiept!
p.s. De Xenos heeft erg leuke en betaalbare rieten opbergmanden.
5. Geef het goede voorbeeld en beloon
Kinderen doen vaak niet wat je zegt, maar doen wel wat je doet. Als ze bij thuiskomst de schoenen onder de kapstok moeten zetten, dan moet jij zelf het uiteraard ook doen. Wees je daarvan bewust dat jij het goede voorbeeld moet geven. Met hele kleine kinderen kun je het beste samen opruimen, zodat ze je ook kunnen kopiëren. Vergeet niet om complimenten te geven. Voor sommige kinderen werkt het goed als je ze beloont met wat lekkers, wat aandacht of misschien zelf wat centjes.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.