mijn persoonlijke wasroutine

Dit is mijn persoonlijke wasroutine

De was, we hebben er allemaal mee te maken en iedereen doet het weer anders. En alles is prima, want ieder huishouden vraagt om een eigen wasroutine. En dit is mijn persoonlijke wasroutine. Simpel, snel en effectief. Hoe ziet die van jou eruit?

Mijn persoonlijke wasroutine in 5 stappen

1. Was verzamelen

mijn persoonlijke wasroutine

De was wordt bij ons verzameld op één centrale plek in huis, de wasmand in de hoek op de trap naar de zolder, waar de wasmachine staat. En heus moet ik nog wel eens wat was bij onze puberdochter van de kamer wegvissen, maar verder werkt dit systeem perfect voor ons.

2. Was schiften

Iedere avond neem ik die wasmand mee naar zolder en daar schift ik de was in verschillende wasmanden. Ik heb een rood/roze was, witte was 60 graden, witte was 30 graden, bonte was 60 graden en een bonte was 30 graden. Ook heb ik nog een delicate was.

3. Was aanzetten

Wanneer er een wasmand vol is (één wasmand heeft het volume van één wasmachine vol) zet ik een wasje klaar. Ik stel de wasmachine zo in dat de was in de ochtend rond 7 uur klaar is. Wanneer we zonnige dagen hebben, probeer ik zoveel mogelijk overdag te wassen in verband met de zonnepanelen.

Momenteel gebruik ik de wasstrips van Cosmeau. Ik vind dit zo ideaal! We hebben echt een piepkleine wasruimte en deze wasstrips nemen amper ruimte in beslag. Ze zijn plantaardig, goed voor het milieu en ruiken heerlijk subtiel. En het scheelt natuurlijk heel wat plastic. Wanneer je online bestelt, past het gewoon door je brievenbus.

Wil je graag dat je was wat sterker ruikt? Dan kun je ook nog geurparels toevoegen. Deze zijn op basis van maiszetmeel gemaakt. Zó heerlijk!

4. Was drogen

Met mooi weer droog ik de was buiten in de achtertuin aan de droogmolen. Daar word ik altijd zo gelukkig van! (ben ik de enige?) Bij minder weer droog ik de was in het washok op zolder. Onze wasruimte is superklein. Er is ruimte voor een wasmachine, droger en een cv-ketel. Onder het schuine dak staan een paar wasmanden. Ik heb een droogrek aan de binnenkant van de deur en een hangend droogrek voor de cv-ketel, waar ik onder- en tussendoor moet lopen om de ruimte binnen te gaan. Maar het droogt er wel lekker snel en het staat niet in de weg. De droger gebruik ik waar nodig.

Ik droom nog van zo’n mooie wasruimte, waar alles mooi is weggewerkt en je de strijkplank kan laten staan, maar goed. Het is wat het is. En voor nu werkt het prima.

5. Was opruimen

Wanneer de was droog is, gaat het allemaal in een mand en wordt de mand geleegd op een bed. Mijn dochter (12) en ik gaan dan samen de was schiften en alles op de juiste plek terug leggen. Samen is het gezelliger en zo gepiept. Onze dochter heeft een mooie grote rieten mand op haar kamer. Daar kiepert ze al haar schone kleding in. Liever lui dan moe. 😉 Ik vind het prima. Daar vist ze in de ochtend ook haar schone kleding weer uit. En wanneer ze zin en tijd heeft, legt ze haar kleding netjes in haar kast. Mooie kledingstukken gaan wel gelijk op een hangertje. Heb je ook een hekel aan was opvouwen? Dan kun je ook een mooie wasmand met deksel in je badkamer zetten voor de schone handdoeken.

Tot zover mijn persoonlijke wasroutine. Hoe gaat het met de was bij jullie thuis?

Lees ook:

– Minimaliseren in de wasruimte
– Zo houd jij je was bij
– De 5 fijnste eco-wasmiddelen

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 802 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!