Ik wilde al een hele tijd een blog schrijven over een maaltijdplan / maaltijdplanning. Maar dan wilde ik wel dat het echt voor mij zou werken. Ik heb heel wat videos over mealplanning bekeken en van alles thuis geprobeerd. En iedere keer weer kom ik op onderstaand systeem uit. Met dit systeem kun je iedere week in nog geen 5 minuten een maaltijdplanning maken.
En oh, wat vind ik deze maaltijdplanning ideaal! Het maakt letterlijk mijn leven een stuk eenvoudiger. Ik zou niet meer anders willen.
Bekijk echter onderstaand maaltijdplan wel als een houvast. Het leven loopt nooit zoals je gepland hebt, dus ook niet wat je maaltijden betreft. Maar het geeft je wel een hele fijne basis.
Dit maaltijdplan is voor een vast menu voor vier weken, die je met enige aanpassing iedere maand weer gebruikt. Maar natuurlijk kun je het menu ook voor 3 of 8 weken maken. Het is maar net hoeveel inspiratie je hebt en hoe leuk je koken vindt. En misschien denk je, ah bah, ik wil op de dag zelf bepalen waar ik zin in heb. Ook prima! Dan is deze blog niet voor jou bedoeld. Dit is bedoeld voor mensen die niet iedere dag willen hoeven nadenken over wat ze nu weer willen eten. Dit menu zorgt voor rust, eenvoud en efficiëntie.
Stap 1: Maak een overzicht voor je maaltijdplan
Maak een maandoverzicht zonder data of een schema van vier weken, bijvoorbeeld in een GreenBook. Je kunt ook dit maaltijdplanner printable-pakket downloaden voor in je huishoudmap of zelf iets maken. Zoek ook een vaste plek voor je maandoverzicht. In de keukenlade of op de koelkast. (handig is om dan dit magnetisch wit uitwisbare vel te gebruiken) Klaar? Dan gaan we nu samen 4 x 7 dagen is 28 dagen vullen met maaltijden voor jouw gezin.
Stap 2: Voor 2 dagen koken
Soms heb je van die dagen dat je laat thuis bent en eigenlijk geen zin meer hebt om te koken of je hebt niet veel tijd meer omdat de jongste kinderen naar bed moeten. Wat is het dan heerlijk om het eten van gister nog even op te kunnen warmen. Dit scheelt weer zoveel stress. Bekijk welke dag dit voor jou is. Zet bij deze dagen ‘maaltijd van gister’ en zet bij de dagen ervoor zo’n 4 recepten die handig zijn om in bulk te koken. Denk daarbij aan gerechten als macaroni, (spaghetti)saus, soep of nasi. Lekker gemakkelijk om gelijk wat meer van te maken. Eet je liever niet twee dagen wat achter elkaar, vries het dan in en haal op donderdag de maaltijd van de week ervoor er uit. Bij deze stap heb je al 8 dagen van de maand gevuld. Makkelijk he?
Stap 3: Twee favorieten
Ieder gezin heeft wel een favoriete maaltijd wat bijna iedere week wel gegeten kan worden. Bij ons is dat aardappelen met wortelen en aardappelen met boontjes en een gehaktbal. Lekker Hollands en de kinderen zijn er dol op. Wanneer je 2 favoriete maaltijden hebt bedacht plan je deze om en om in op een vaste dag van de maand. Bijvoorbeeld de eerste dinsdag van de maand wortels, de tweede dag van de maand boontjes, de derde dinsdag van de maand weer wortels en de vierde weer boontjes. Op deze manier heb je weer vier dagen van de maand gevuld.
Stap 4: Nieuw recept in je maaltijdplan
Om je vaste maaltijdplan niet al te saai te maken plan bij deze stap 1 of meerdere dagen in om een nieuw recept te proberen. Misschien houd je van koken en wil je dit twee keer in de week doen. Of misschien ben je helemaal niet zo’n keukenprinses en houd je het bij 1 keer in de maand. Alles is goed. Indien het nieuwe recept je bevalt kun je het vervangen voor een ander recept in je maandplanning. En bevalt het niet, nou dan heb je toch weer eens iets anders geprobeerd!
Stap 5: Bedenk 4 themadagen
Voor de overige vier dagen bedenk je een thema dat bij jullie gezin past. Bij elk thema bedenk je vervolgens 4 recepten voor 4 dagen in de maand. Voorbeelden van thema’s kunnen zijn:
- Pastadag
- Rijstdag
- Aardappeldag
- Mexicaanse dag
- Soep- en saladedag
- Kliekjesdag
- Snackdag
Nog 8 kleine tips voor je vaste maaltijdplanning
Tip 1: Schrijf je recepten uit
Met dit stappenplan heb je ongeveer 18 recepten nodig. Mijn advies is om deze recepten uit te schrijven en daarbij ook een lijstje te schrijven met alle ingrediënten, inclusief de kruiden. Schrijf ze bijvoorbeeld op je gelijnde uitwisbare pagina’s in je GreenBook of print ze uit en lamineer ze (dan kun je het schoonvegen). Het is handig om je recepten uit te schrijven voor drie redenen. De eerste is dat het super gemakkelijk is om je boodschappenlijst aan te vullen. Scheelt weer wat denkwerk. Ten tweede is het voor jezelf gemakkelijk, vooral wanneer je net besloten hebt een nieuw recept in te voeren. Ten derde is het ook gemakkelijk om je recept op het aanrecht te kunnen leggen, samen met alle ingrediënten, zodat ook je partner of je oudere kinderen zonder excuus de maaltijd op tafel kunnen zetten. Heb jij even tijd voor jezelf. 😉
Tip 2: Vervang recepten in je maaltijdplan
Met 18 recepten houd je het simpel en overzichtelijk. Heb je genoeg gehad van een bepaald recept? Dan vervang je die natuurlijk net zo gemakkelijk. Probeer ook zoveel mogelijk met de seizoenen mee te gaan. ‘s Winters lekker boerenkool en zomers maak je er een salade van. Deze maaltijdplanning kun je natuurlijk ook op je ontbijt en lunch toepassen, mocht je dat handig vinden.
Tip 3: Inspiratie
Heb je geen inspiratie wat recepten betreft? Vraag vrienden en familie wat ze bijna iedere week wel eens eten.
Tip 4: Tijd
Zet rechtsboven bij je recepten hoelang het ongeveer duurt voordat je recept klaar is. Zo weet je hoe laat je ongeveer moet beginnen met koken.
Tip 5: De regel van 2
Volg de regel van 2 bij de producten die je veel gebruikt. Oftewel zorg dat je altijd twee stuks in huis hebt zoals bijvoorbeeld bij olijfolie, boter of melk. Zodra er 1 verpakking leeg is, koop je een nieuwe. Zo zit je nooit zonder.
Tip 6: Lunch
Heb je eten over? Eet het de volgende dag op als lunch.
Tip 7: Schildertape
Heb je eten over en doe je het liever in de vriezer voor een volgende keer? Doe een stuk schilderstape of washitape op het vriezerbakje en schrijf daar op wat er in zit, wanneer je het er in hebt gedaan en tot wanneer het goed blijft. Handig is ook om gelijk in je agenda op te schrijven wanneer je het restant op kunt eten, zo vergeet je niet dat het in de vriezer zit.
Tip 8: Google-kalender
Als je ook een google-kalender bijhoudt, kun je je maaltijden ook heel gemakkelijk daarin zetten. Je hoeft alleen maar herhaal -> aangepast -> 28 dagen in te stellen. En vergeet er niet leuke icoontjes bij te zetten. 🙂 Van worteltjes bijvoorbeeld of pasta of de Mexicaanse vlag als je wraps gaat eten. 😉
Lees hier meer over het MM-huishoudsysteem.
Lees ook: Het kruidenrekje in ere hersteld.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.
Leuke manier om snel tot creativiteit en afwisseling te komen! Wij schrijven simpelweg op zondag samen wat ideeën op waar we zin in hebben, meestal voor ca. 5 dagen. Dan zijn we nog flexibel. Maar wij hebben dan ook geen ingewikkeld huishouden als nu alweer 7 maanden thuiswerkend stel zonder kinderen. Ik houd van afwisseling en koken, maar wel als ik er rustig de tijd voor heb, dus ook wij maken bijna altijd eten voor twee dagen.
Ik laat mij meestal inspireren door de reclame acties. Daar pas ik mijn weekmenu op aan.
Dit vind ik echt een heel goed idee!! Want ben zeker langer dan 5 minuten bezig om de planning voor de week rond te krijgen en soms totaal geen inspiratie. Hier ga ik dit weekend eens mee aan de slag, ben echt enthousiast
Echt heel blij mee. Zit er best lang op te “zweten en met deze tips heb ik zelfs een maandmenu gemaakt.
Fijn Marjon!! Ik hoop dat het je goed zal bevallen!!
Yes vandaag mijn plan opgesteld. Nu nog de recepten uitschrijven. zo handig dit. dankjewel voor het delen
Graag gedaan Danielle! En succes met het uitschrijven van de recepten.
Dan is dit maandmenu niet voor JOU bedoeld. Er staat nu jouw
Bedankt Annette, zal het snel aanpassen!