Een minimalistische badkamer in 10 stappen

eenminimalistischebadkamerintienstappen



Een badkamer is de ruimte waar je de dag begint en eindigt. Het is een ruimte waarin je even tot jezelf kan komen, een ruimte waar je al het vuil en al je zorgen van je af kan laten spoelen.
 Alle ballast kun je hier door het afvoerputje laten stromen. Alles loslaten lukt natuurlijk het best als de omgeving het ook toe laat. Wil jij een nette, overzichtelijke en minimalistische badkamer? Volg dan de onderstaande 10 stappen.

Een minimalistische badkamer in 10 stappen

1) Maak alle oppervlakten leeg

Voor een nette badkamer is het belangrijk dat je niet, zodra je binnenkomt, alle potjes en flesjes ziet staan. Maak daarom als eerste alle oppervlakten zoveel mogelijk leeg. Zorg voor goede opbergruimte. Doe al je spullen, in een lade, badkamerkast of mand. Wanneer je al je spullen hebt geminimaliseerd stel je je opbergruimte af op de spullen die je hebt.

2) Plaats een eyecatcher

De badkamer moet een ruimte zijn waarin je je fijn voelt. Als je ’s morgens de ruimte binnenkomt is het fijn om naar iets te kijken waar je een goed gevoel bij krijgt. Een eyecatcher, zoals een mooie bloem in een vaas, een mooie groene plant, een glazenpot met wat zeepjes, wasbare watten of zout, een mooi kaarsje die je, als je in bad gaat, kunt aansteken, opgerolde handdoeken of een mooi houten beeld. Kijk hier op mijn pinterestpagina voor meer inspiratie voor eyecatchers in de badkamer. Maar denk erom, houd het simpel en kies voor 1 ding.

3) Minimaliseer de spullen voor dagelijks gebruik

Welke spullen gebruik je elke dag tijdens je ochtend- en avondritueel? Zoek deze spullen bij elkaar voor elk gezinslid en minimaliseer deze vervolgens tot zo weinig mogelijk items. Dit kun je doen door duplicaten te verwijderen (wat moet je met 2 haarborstels of drie soorten deodorant?) of producten te vervangen door producten die multifunctioneel zijn. Zoals kokosolie kan bijvoorbeeld dienen voor zowel gezichtscreme, make-upverwijderaar, tandpasta, badolie, scheerolie en bodylotion.

4) Zoek een vaste plek

Zoek vervolgens voor alle dingen die je gebruikt in je dagelijkse badkamerritueel een vaste plek. Dit kan in een kastje zijn, in een lade of in een mandje. Probeer voor ieder gezinslid een eigen plekje te creëren. Op deze manier blijft het netjes en hoef je nooit naar iets te zoeken.

5) Minimaliseer de spullen voor niet-dagelijks gebruik

Vaak heb je ook spullen die je niet elke dag gebruikt, zoals bijvoorbeeld haarverf, haarlak of zonnebrandolie. Wanneer je niet een grote badkamer hebt, is het zonde om dit ook allemaal in de badkamer te bewaren. Doe daarom alle producten in een mand/bak en bewaar deze bijvoorbeeld in je kledingkast. Als je wel veel opbergruimte in je badkamer hebt, kun je deze bak natuurlijk in een badkamerkastje bewaren. Vergeet niet deze bak regelmatig na te kijken. Welke dingen gebruik je nog? En met welke producten kun je beter een ander blij maken? Verwijder duplicaten en bewaar het minimale.

6) Minimaliseer het afval

De badkamer is een prima omgeving om eens even kritisch naar je afvalconsumptie te kijken. De meeste producten kun je prima vervangen door producten die geen extra afval opleveren. Tampons kun je bijvoorbeeld vervangen door de menstruatiecup, inlegkruisjes door wasbare varianten, tandenborstels door 100% afbreekbare tandenborstels van bamboo, shampoo door een zeepje en ga zo maar door. Lees ook dit artikel over afvalvermindering in de badkamer.

7)  Minimaliseer kinderspeelgoed voor in bad

Kinderen krijgen zo door de jaren heen aardig wat speelgoed voor in bad. Eigenlijk helemaal onnodig, want iedereen heeft genoeg spullen in huis wat je even mee kunt nemen het bad in. Denk daaraan aan een rvs-schaaltje, een beker uit de keuken, een pollepel, een duplo-poppetje of een ander plastic speelgoeddiertje. Zo wissel je het speelgoed ook altijd af en hoef je niets op te bergen in de badkamer. Als je toch graag wat speelgoed in de badkamer bewaart, doe dit dan in een emmertje o.i.d. Zo zweeft het niet in de badkamer om en houd je het speelgoed mooi bij elkaar.

8) Minimaliseer je handdoeken

Zeg eens eerlijk? Hoeveel handdoeken (en washandjes) heb je in huis? En hoeveel reserve? Leg het minimaal aantal handdoeken, die je denkt nodig te hebben in de kast en leg de rest eens apart. Kijk of je er mee toe kunt en pas eventueel het aantal aan. Je kunt een enkele handdoek voor reserve bewaren, maar ik raad je aan de rest aan een goed doel te geven. Bijvoorbeeld een dierenasiel. Ik durf te wedden dat de handdoeken dan beter worden gebruikt dan bij jou in de kast. Wil je een mooie spa-look in je badkamer? Kies dan voor witte handdoeken. Tip: schaf ook een aantal kleine handdoekjes (gastendoekjes) aan. Deze kun je bij de wastafel gebruiken. Scheelt veel ruimte in de was.

9) Zorg voor een fijne sfeer

Ga eens in je badkamer staan. Hoe voelt het aan? Is de temperatuur er aangenaam? Hoe is het licht? Welke kleuren worden er gebruikt? Het is aan te raden om wit, lichtere tinten groen, geel, warm grijs en beige te gebruiken in een badkamer. Kijk ook eens naar de materialen die er gebruikt worden. Houten en stenen voorwerpen stralen veel meer zachtheid uit dan metalen voorwerpen. Het is jouw ruimte waarin jij je letterlijk bloot geeft. Zorg er dan ook voor dat je er fijn en veilig voelt.

10) Houd het schoon

Een badkamer kun je heel gemakkelijk altijd schoon houden. Handig is om een plantenspuit in de kast te zetten (gebruik bijv. een oude schoonmaakmiddelfles met spuitkop) die je voor de helft vult met water en de andere helft met schoonmaakazijn en een paar druppels etherische teatreaolie (helpt tegen schimmel) en lavendelolie (voor de lekkere geur). Je hebt ook schoonmaakazijn die al een lavendelgeur heeft. Schoonmaakazijn verwijdert kalk, vet, schimmel en is antibacterieel. Schoonmaakazijn is een natuurlijk product en lekker goedkoop. Het verwijdert ook nare geurtjes. Het ruikt wel een beetje zuur, maar die lucht vervliegt al snel. Na het gebruik van de badkamer kun je regelmatig even de tegels, wasbak, kraan, toilet en je spiegel bespuiten met dit mengsel en het afnemen met de handdoek die je toch al in de was zou doen. Op natuursteen kun je beter een mengsel van water en groene zeep gebruiken.

Succes! Laat je me hieronder weten of deze tips succesvol voor jouw badkamer zijn?

Lees ook: Een badkamer sfeervol en praktisch inrichten met deze tips

De minimale badkamer
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 804 andere abonnees

12 gedachten over “Een minimalistische badkamer in 10 stappen”

  1. Je blog is erg inspirend voor mij en je snijdt goede onderwerpen aan. Ik heb ook al heel veel weg gedaan en op geruimd. De Handdoeken bijvoorbeeld, heb ik vorig jaar gedeeltelijk vervangen door zwarte handdoeken die ik bij een drogist kon sparen. Deze zijn voor mijn twee oudste jongens. (met de gedachte dat je die wel schoon krijgt …witte handdoeken zijn een ramp met voetballers en zo..) Maar ze bleven zo mooi dat ik ondertussen de grijze handdoeken die wij gebruikten ook door zwarte vervangen heb. En de oude heb ik weggooid in de kleding container. Mijn jongste zoon heeft andere handdoeken en mijn dochter gebruikt rode handdoeken. Verder heb ik het aantal flessen, potjes, haarborstels, make up en zo drastisch verminderd. Heerlijk!
    Nog een tip; badspeelgoed hebben we hier in een netje dat je onder de wastafel op kunt hangen, dan droogt het goed en krijg je er geen schimmel in.

  2. Je kunt beter van je teveel aan handdoeken zelf gasten doekjes of wasbare vaatdoekjes maken; hergebruik scheelt weer afval;)

  3. En toen kwam die dag. Verhuizen. Met mijn 2 kids naar een nieuwe plek. Wat fijn dat die badkamer al minimaal was. 1 kastje voor handdoeken en 1 bakje spullen. 1 mandje aan de douchekraan met 3 producten en 1 mandje badspeelgoed. Hmm was dat het al? Dat is makkelijk.

  4. Wij gaan in Maart de badkamer verbouwen. Met deze tips ga ik straks de badkamer bewuster en minimalistischer en natuurvriendelijk inrichten. Dankjewel

  5. Ik weet niet of ik tegen de tijd dat mijn minimalistische badkamer klaar is, ik dit blog nog kan vinden. 😉
    Mijn badkamer gaat vervangen worden en de opdracht aan de ontwerper was, minimalistisch. Ik had wat vage ideeën, maar haar ontwerp is zo veel beter. Juist door wel een mooie kast te plaatsen, waar alles keurig in weggestopt kan worden, zodat de meeste oppervlaktes fijn leeg blijven…

    Ik schreef erover: https://sheschanginglanes.com/2019/04/06/het-eerste-badkamerontwerp/

  6. Ik heb nog een aanvulling: Op sommige kranen kun je beter geen azijn gebruiken maar citroenzuur ivm materiaalaantasting. Kwam ik ook toevallig achter.

  7. Ik ben nu bezig met de badkamer op te ruimen, maar ik heb te veel (voorraad) om alles in de badkamer kastjes te krijgen. De voorraden heb ik niet 1-2-3 opgemaakt. Hoe pak ik het dan aan? Extra voorraad elders neerzetten?

    1. He Nathalie! Wat ben je goed bezig! Bewaar voorraad van hooguit een jaar en geef de rest weg. We hebben vaak de neiging om douchespullen jarenlang te bewaren, maar het is echt niet eeuwig houdbaar. Je kunt er beter een ander blij mee maken die het wel op tijd opmaakt. Daarnaast neemt al die voorraad alleen maar ruimte in. Succes!!

Laat hier je reactie achter!