Tuinieren schijnt heel gezond te zijn. Mensen die veel in de natuur zijn hebben minder last van stress en ziekte. Dit komt omdat mensen voor meer dan de helft uit water bestaan, net zoals bomen en planten. Wanneer jij in de natuur bent, neem je dezelfde trillingsfrequentie over. De natuur werkt reinigend en helpt je energie ontladen.
Als ik naar mijn moeder van 70 kijk klopt dat wel. Altijd in haar tuin bezig en nooit ziek. Wij hebben ook een tuin. En hoewel ik het best fijn vind om te werken in de tuin, doe ik het veel te weinig. Andere dingen lijken altijd voorrang te hebben. Een groot deel van mijn leven breng ik door achter een schermpje, zowel voor mijn werk als privé. En alhoewel ik daar echt wel van geniet (schrijven en vormgeven is toch echt een hobby van me), neem ik me voor om wat vaker in de tuin te gaan werken. Als ik het alleen al voor mijn gezondheid. En bovendien, alles wat je aandacht geeft groeit, dat geldt ook voor je bloemen en planten in je tuin! En dat is toch om van te genieten?
Ik vroeg jullie via mijn FB-pagina wat jullie eigenlijk van tuinieren vonden. Er waren reacties tussen van mensen die liever tegels hebben. Haha, tja elk zijn hobby. Maar er zaten ook echte tuinierders tussen.
Tuinieren met weinig attributen
Lia: “Ik heb een tuintje, daarin staan vruchtdragende bomen en struiken. Ik vind het heel fijn om zo de seizoenen te beleven. En fruit te oogsten. Maar dat kan alleen met snoeien en bemesten. Een buitenkraan met slang een snoeischaar, handschoenen i.v.m. dorens. Een emmer een pootschep een grote schep en bezem zijn gereedschappen die ik regelmatig gebruik. En een handmaaiertje voor het stukje gras. Gaas is niet zo minimalistisch (of groen) maar als de oogst lekker wordt weten de vogels dat ook, en als je dan zelf wilt oogsten i.p.v. de dieren is gaas wel erg handig!”
Petra: “De snoeischaar is bij mij favoriet, een klein schepje en heel soms een grote schep en een mesje voor tussen de tegels. Ik vind het heerlijk om in de tuin te zijn en met de plantjes bezig te zijn.”
Dieneke: “Mijn tuin is niet minimalistisch. Er staan veel planten en bloemen in. Ook best veel onkruid wat veel mensen niet willen maar bij mij is alles met een mooie bloem welkom zolang het niet woekert. De bewerking is wel minimalistisch. Met een snoeischaar en een grasmaaier kom je een heel eind. Ook een bezem en een spade mogen niet ontbreken en een oud schilmesje voor de voegen van de tegels. Het regenwater vang ik zoveel mogelijk op zodat ik daar de plantjes die bewaterd moeten worden mee kan doen. Voor de egel is er een huisje en een klein watertje daar wassen de vogeltjes zich ook in. De zaadjes van de bloemen die ik mooi vind oogst ik en zaai ik weer in voor volgend seizoen.”
Veilig tuinieren
Yvonne: “Ik zorg altijd voor goede dikke tuinhandschoenen (anders doornen in mijn handen, auw) en bij wat ruiger werk (ook voor het klussen) draag ik na een hele blauwe teen nu altijd comfortabele veiligheidsschoenen van Strauss, met stalen neuzen. Ideaal!”
Tuinieren als therapie
Annette: “Ik heb de tuin aangelegd speciaal voor vlinders en insecten. Mijn buren hebben allemaal tegeltuinen. Zij vinden het sneu dat ik regelmatig aan het werk moet in de tuin en raden me ook een tegeltuin aan. Ik vind tegeltuinen verschrikkelijk voor insecten en regen die niet in de grond kan zakken. Ik word blij en rustig van in de tuin werken.”
Tineke: “Mijn minimalistische tuin is mijn therapie. Ik word er heerlijk rustig van. Als het hoog zomer is draag ik altijd een zonnehoed en een zonnebrandcrème met een hoge SPF, bij voorkeur 30 of hoger. Ik probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen in de tuin. Ik ontbijt er, mediteer er, drink er mijn thee en inderdaad, wat je aandacht geeft groeit. Geef je bloemen en planten een beetje liefde en je krijgt er werkelijk een klein stukje hemel voor terug.”
Lees ook:
De tuin voor de minimalist
Hoe krijg je een mantelzorgwoning in je achtertuin?
De vakantieplanner