Anke woont met haar man, dochter, zoon en poes Dotje in Nijmegen. Ze werkt als tekstschrijver en webadviseur bij een communicatiebureau in de stad. Sinds januari 2020 is ze met climatechain gestart. (leuk om te volgen!) En Anke heeft een voorliefde voor ontspullen en minimalisme. Dat is ook de reden dat ze MoedersMinimalisme.nl volgt.
Anke: “Ik vind het een sport om met minder te doen. Omdat ik weet dat we met de spullen die we allemaal kopen de meeste impact hebben op het klimaat. Voor sommige dingen heb ik een regeltje in mijn hoofd: dat ik die gewoon niet nieuw mag kopen. Zoals knutselspullen voor de kinderen. Dat hebben we nog genoeg maar je kunt ook zoveel knutselen met bijvoorbeeld afval.
Maar ook shampoo in plastic flessen: ik vind haarzeep in een blok vervelend, daarom rasp ik de zeep en maak ik er vloeibare shampoo van. Ook conditioner koop ik nooit meer: ik gebruik in plaats daarvan appelciderazijn. Ik probeer op allerlei manieren op plastic te minderen. Hiervoor komen bijvoorbeeld bio groenten in een pakket aan de deur, gaan we naar de markt of groenteboer voor fruit. Ik neem ook mijn eigen verpakkingen mee naar de markt of groenteboer.”
Vertel eens wat over climatechain?
Anke: “Met climatechain wil ik mensen inspireren duurzamer te leven. Elke dag een beetje duurzamer. Gewoon in de dagelijkse dingen die je doet. Hiervoor deel ik verrassende en positieve tips op het gebied van duurzaamheid. Over bijvoorbeeld het milieuvriendelijk opladen van je telefoon. Over de beste keuze in de supermarkt als je nieuwe olie nodig hebt voor warme of koude gerechten in de keuken. Over hoe je alles kwijt raakt op marktplaats. Of over manieren om water en energie te besparen in huis. Ik deel recepten en DIY’s en maak van alles zelf. Sinds kort geef ik ook workshops aan groepen (Zelf schoonmaakmiddelen maken).”
Kijk voor meer info op:
Heb je veel spullen in huis?
“Ik heb niet per se veel spullen. Maar altijd nog meer dan genoeg. In mijn hoofd ben ik een echte minimalist, maar als ik soms in huis om me heen kijk dan kun je niet met recht zeggen dat daar een minimalist woont. Misschien ben ik nog niet perfect in de uitvoering. 🙂
Wat wij veel in huis hebben: voorraad eten (noten, droog fruit), boeken, kranten, speelgoed, spelletjes en bouwmateriaal/gereedschap. Ons huis is een jaren 30 huis en we hebben alles grondig moeten verbouwen. Echt alles. Daar moeten we nog een beetje van bij komen. We hebben veel zelf gedaan dus we hebben ook veel gereedschap en bouwmateriaal in huis.
Verder hebben we twee kleine kinderen. Vergeleken met anderen hebben zij weinig speelgoed. Bij ons slingert niet overal speelgoed rond. Speelgoed waar ze uit zijn gegroeid, verkoop ik of geef ik weg. Ik ben ook niet sentimenteel bij alle spullen uit de kindertijd. De kinderen hebben, duplo, lego en een houten knikkerbaan. Een knikkerbaan is echt fantastisch speelgoed. Ze spelen er al heel lang mee.”
Minimaliseer je wel eens je spullen?
“Jazeker, ik minimaliseer best veel. Dat is ook het probleem als ik ga poetsen. Dan ga ik toch eerder organiseren, spullen opbergen en nadenken of iets weg kan. Dat schiet dan met poetsen niet heel erg op.
In de badkamer heb ik al flink kunnen minimaliseren (al het gebruikelijke doe ik wel: wasbare wattenschijfjes, etc). Het duurde ongeveer een jaar voordat ik door mijn voorraad shampooflessen was (bizar wat je koopt met 2 + 1 gratis), maar shampoo koop ik dus niet meer in fles (zie hiervoor). Ook ben ik minimalistisch in van alles en nog wat: ik koop geen middeltjes als maskers, oogcreme, reinigingsmelk, bodylotion, toner en wat dan allemaal nog meer. Ik gebruik eerder kokosolie of een andere fijne huidolie. Ik heb een huid die onzuiver is, dan maak ik soms zelf een maskertje met tea tree en wekelijks snijd ik een stukje gemberwortel af waarmee ik mijn huid ontsmet voor een antibacteriële werking. Ook heb ik geen verschillende kleuren oogmake-up, maar gewoon een pallet dat ik mooi vind. Nu is bijna mijn scheerschuim op en ga ik eens kijken of scheerzeep wat voor me is (maar ik heb begrepen dat je ook oude zonnebrand of bodylotion kunt gebruiken voor het scheren.)”
Wat zijn jouw minimaliseertips?
“Ik vond jouw tip van de ‘weggeefdoos’ erg goed! Mijn eigen minimaliseertips:
– Stop spullen in een cadeaukast. Dubbele cadeaus die de kinderen krijgen kun je daarin stoppen om door te geven. Maar ook spullen die nog heel leuk zijn voor iemand anders maar waar je zelf niets meer mee doet. Bij mij staan er bijvoorbeeld wat mooie bloempotjes en vaasjes in. Dan kan ik er een plantje in doen en dan heb ik een leuk kleinigheidje om aan iemand te geven.
– Is iets niet goed genoeg meer om cadeau te doen? Stop het in een weggeefdoos. Ik heb die bij mij in de kelder staan. Ik heb heel dicht in de buurt een wijkcentrum met een weggeefkast waar ik elke maand wel een keer naartoe fiets om die spullen af te geven. Het maakt mij blij dat iemand anders deze spullen dan toch nog gebruikt.
– Ik geef ook heel veel gratis weg via marktplaats en de facebookgroep van onze wijk. Zet hiervoor niet alleen ‘gratis’ bij prijs, maar het helpt ook om dit nog eens expliciet te zetten in de advertentietekst. Ook helpt het om in je tekst te verwijzen naar je andere ‘gratis advertenties’. Sommige mensen vinden het vervelend om ‘ophalers’ aan de deur te krijgen. Ikzelf heb dat niet. Soms zeg ik ze ook dat ze het kunnen ophalen en dat ik het bij de voordeur zet. Gaat eigenlijk altijd goed. Op die manier krijg je ook een soort netwerkje om je heen van mensen die blij worden van spullen. Ik heb bijvoorbeeld iemand die allerlei verpakkingsmateriaal en klusspulletjes van me wil hebben (voor dagbestedingsactiviteiten), iemand die alle kinderschoenen wil (ook al zijn ze dan al derdehands) voor vluchtelingenkinderen, iemand die lege potjes van me afneemt (voor jam of bewaren van spijkers, etc.), iemand die lege dozen meeneemt (voor opkomende verhuizingen) en iemand die resterend bouwmateriaal/verf wil (hij bouwt een tiny house). Deze mensen heb ik gewoon in mijn marktplaats app. Ik bericht ze als ik weer een interessant partijtje voor ze verzameld heb.
– Ik ben echt gek op lege kasten en raak echt alles kwijt op marktplaats met gratis weggeven. Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip: wat voor jou geen waarde heeft, heeft dat voor een ander nog wel. Pas kwam er nog iemand een oud dekbed ophalen (handig voor het maken van een hondenbed) en iemand neemt zelfs oude vodden van me over (die gebruikt hij nog met vieze klusjes aan zijn auto). Alles raak ik kwijt. Het scheelt mij ruimte, een ritje naar de milieustraat én ik maak er een ander (en mezelf én het milieu) blij mee. De rommel is ook zo uit huis. Dat vind ik erg leuk. Ik snap dat dit ‘wat veel’ voorbeelden zijn. Je kunt dan ook starten met iets dat je veel hebt (en dat weggeven): bijvoorbeeld het doorgeven van brievenbuspakketjes en kleine doosjes voor een nieuwe verzending. Daar zijn een paar ondernemers (die hun producten verzenden) heel blij mee. Misschien is het ook gemakkelijker voor mij om van alles af te komen (ik woon in de stad, veel mensen om me heen, veel vraag en afzet :).
– Voor kleding minimaliseren: meld je aan voor een kledingruilsysteem. Zo doe je gemakkelijker afstand van items die je nooit meer draagt. Je weet dat je er een ander blij mee maakt. Je kunt ook je eigen systeempje starten met alleen een paar vriendinnen en een buurvrouw. Heel leuk. Verder vind ik Chiara van @indiaaninjekast een feestje. Zij heeft me geleerd om te shoppen in mijn eigen kledingkast. Nieuwe kleding koop ik vrijwel nooit meer.”
3. Hoe gaat het met het huishouden? Volg je een systeem?
“Ik heb niet echt een systeem omdat ik mezelf al best wat opleg (hang naar perfectionisme). Ik wil daarom niet ook al te veel mezelf aan regels hangen in het huishouden. Dat komt ook omdat in mijn ogen het huishouden nooit een einde van een lijstje heeft. Als ik mezelf een systeem opleg en me daaraan ga houden dan ben ik naar mijn gevoel nooit klaar en kom ik niet toe aan andere zaken.
Een voorbeeld daarvan is de afwas. Wij hebben een vaatwasser maar ook best wat spullen (mepal broodtrommels en drinkbekers of dingen van kunststof, koekenpannen) die ik liever niet in de vaatwasser stop. Wij eten geen brood en maken daardoor ook met ontbijt en lunch pannen en keukengerei vies (is toch anders dan een plank en een mes vies maken). Daardoor stapelt de afwas zich snel bij ons op. Er staat altijd wel wat zooi op het aanrecht. Dat heb ik als eerste losgelaten: anders ben ik een paar keer per dag de afwas aan het doen en dat weiger ik gewoon. Eén keer per dag vind ik dan genoeg (naast de vaatwasser). Wij zijn thuiswerkers dus ook extra afwas. Overigens vind ik afwassen best fijn om te doen (net als de was ophangen, geen hekel aan). Ik maak mijn eigen afwasmiddel, dat scheelt plastic, is zo eenvoudig en ik kan er mijn eigen lekkere geurtjes aan geven (ik ben gek op sinaasappelgeur).
Wat ik aan opruimsysteem heb: clean as you go. Ik heb altijd wat in mijn handen als ik naar boven of naar beneden loop. En ook wasmanden ‘vul ik aan’ met bijvoorbeeld speelgoed en boeken die dan weer boven netjes terug op hun plek komen.
Bijna alles in huis heeft een vaste plek: dat is wel een regeltje dat werkt voor me. Ik ben anders bang dat mijn hoofd het allemaal vergeet.
Verder heb ik misschien nog een fijne tip voor het schoonmaken van het toilet. Daarvoor heb ik wel ‘een systeem’. Als ik een paar dagen weg ben / met vakantie strooi ik altijd wat citroenzuur (dat lijkt op suiker, baking soda kan ook) rond in de pot. In een klein leeg plasticflesje heb ik in de dop een gaatje gemaakt. Als je in het flesje azijn doet, dan heb je een handig knijpflesje voor het schoonmaken van het toilet (kom je goed mee onder de randen). Dit werkt echt heel goed (fris en wit toilet, ook ‘onder water’!): je hoeft echt geen bleek of toiletreiniger te kopen (minimalisme).”
Wat vind je goed gaan in je huishouden?
“Ik doe veel in huis maar ben niet constant met het huishouden bezig. Ook heb ik geen dagdeel dat ik aan huishouden doe. Ik doe het ‘erbij’. Dat werkt voor mij. Ik moet wel zeggen dat we hulp hebben voor de schoonmaak. Verder vind ik het huishouden niet erg om te doen. Ik vind buiten de was ophangen bijvoorbeeld echt fijn. En opruimen geeft me rust in mijn hoofd, ik ben lekker bezig met mijn handen. Ook dat vind ik fijn.
Waar ik nog aan zou willen werken? Ik droom van een opgeruimde kelder waar ik me niet doorheen hoef te manoeuvreren om wat te pakken. Nu staat de kelder vol met voornamelijk voorraad en gereedschap. Het zou fantastisch zijn als ik een nette hoek heb voor de wasmachine en dat alles in de kelder mooi opgeruimd is in overzichtelijke hoeken, bakken en potten. Als me dat ooit lukt dan kunnen we daar een nieuw artikel over schrijven.”
Wil jij ook meewerken aan de rubriek ‘Het huishouden van…’? Stuur dan een mailtje naar dieuwke@moedersminimalisme.nl en dan stuur ik je per mail een paar vragen toe.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.