We hebben er allemaal mee te maken. Cadeaus die je ongevraagd krijgt en niet nodig hebt. Goed bedoeld natuurlijk, maar jij zit er maar weer mee. Hoe ga je daar nu mee om zonder een ander te kwetsen?
3 tips bij ongewenste cadeaus
1) Communiceer
Zolang je omgeving niet weet dat jij geen zin meer hebt in onnodige spullen, kan je omgeving zich daar ook niet op aanpassen. Daarom: schreeuw het van de daken! Vertel mensen over het minimalisme (je hoeft ze niet te overtuigen) of stuur ze een link naar deze website. Zet desnoods op je uitnodiging dat je liever geen cadeau’s ontvangt omdat je graag je huis gevuld ziet met vrienden en familie en niet met spullen.
2) Geef een alternatief
Vaak vinden mensen het vervelend om met lege handen aan te komen, dus is het handig om ze een alternatief aan te bieden. Maak bijvoorbeeld een lijstje met wat je wél goed kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld op gratisverlanglijstje.nl. Vraag spullen die op kunnen (wijn, zeep, bloemen), vraag een belevenis cadeau (etentje, bioscoop, theater) of vraag ze aan een goed doel te doneren. Kijk hier voor minimalistische cadeautips voor kinderen en hier voor cadeautips voor de minimalist. Krijg of ga je binnenkort op kraamvisite? Bekijk dan deze cadeautips eens.
3) Accepteer
Heeft de gulle gever het dan nog steeds niet begrepen en komt het met cadeau’s aan waar je werkelijk helemaal niets mee kunt? Neem de cadeau’s dan gewoon in dankbaarheid aan, het gaat uiteindelijk om het gebaar dat telt. Ze geven je waarschijnlijk iets omdat ze je waarderen. Accepteer dat en wees dankbaar. Wil je het cadeau écht niet in je huis bewaren? Bedenk aan wie jij het cadeau uiteindelijk weer kunt schenken. Want je kunt het wel bewaren, op zolder zetten en niets mee doen, maar je kunt toch nog veel beter het cadeau geven aan iemand die er wél heel erg blij van wordt?
Lees ook:
– Cadeautips voor kinderen met minimalistische moeders
– 10 tips voor minimalistisch inpakken
– Hoeveel kleding neem ik mee op vakantie?
Vooral het laatste is denk ik toch goed om te onthouden. Neem het aan in dankbaarheid; iemand heeft de tijd genomen om iets voor je uit te zoeken en dat is minstens zo belangrijk. Net zoals dat ik tegenwoordig cadeaus geef die ik inmiddels voor mezelf nooit meer zou kopen (of zoveel geld aan uitgeven), maar waar de ontvanger wel om gevraagd heeft.
Ik probeer ook meer kadootjes te kopen of mee te nemen die je kan op maken of een belevenis….de laatste tijd ga ik met vriendinnen gewoon eens samen iets eten en de jarige hoeft niks te betalen…bij zomaar een bezoekje neem ik graag een boeketje uit de tuin mee of een zelfgemaakt bloemstukje, cake of wafeltjes….tomaatjes uit mijn serretje of een komkommer of courgette….
Als aanvulling op 2) Geef een alternatief:
Ik heb in de uitnodiging gezet dat ik alles al heb wat mijn hartje begeert, maar dat ik een donatie aan een goed doel erg zou waarderen.
In onze families worden met verjaardagen en andere feestelijke gelegenheiden geen kadootjes meer gegeven, alleen voor de kinderen wordt iets gekocht.
Ik geef vaak bloemen o.i.d. als we naar vrienden gaan en in de winter is een mooie pot met kaars een aanrader.
De spullen die ik wel ontvang en waar ik niet zoveel mee kan, die gaan na verloop van tijd naar kringloop of ander goed doel, daar is het altijd welkom en heeft iemand er nog iets aan. Ik heb er zelf moeite mee of een gekregen kadootje als nieuw kado weer door te geven, dat voelt niet goed.
Ik hoorde laatst een mooie anekdote van iemand die in een moeilijke tijd eten van vrienden en buren kreeg, en dan met name heel veel soep. Ze zei: ‘de soep ging op een gegeven moment door de gootsteen, maar de liefde hield ik’.
Bedenk dat het daar om gaat. Niet iedereen is een minimalist, of snapt jouw wens/verlangen/overtuiging daar in.