Minimaliseren terwijl je kinderen in huis hebt, is dat überhaupt mogelijk? Je kunt natuurlijk gaan opruimen en minimaliseren wat je wilt, maar als je kinderen bijna niets kunnen loslaten wordt het lastig. Toch kunnen ook je kinderen leren om los te laten en te minimaliseren. Hoe? Lees onderstaande tips.
Hoe leer je kinderen minimaliseren? 6 tips!
1) Geef het goede voorbeeld
Kinderen spiegelen hun ouders. Wat jij doet doen zij ook. Als jij ze zo nu en dan betrekt in jouw minimaliseer-proces, laat je ze zien hoe het ook kan. Laat ze zien dat je spullen aan het schiften bent en dat je spullen weggeeft. Mijn dochter was een half jaar toen ik begon met minimaliseren en zij kan nu zonder moeite spullen weg doen. Begrijp me niet verkeerd, ze wil niet álles weg doen. Ze weet dondersgoed waar ze wel en niet waarde aan hecht. Maar ze weet ook dat ze niet álles hoeft te bewaren en dat we door spullen te delen ook ander kinderen, die niet zoveel geld of kleding hebben, blij kunnen maken.
2) Praat met elkaar
Het gaat er natuurlijk niet om dat je zo weinig mogelijk spullen overhoudt, maar het gaat het er om dat je overhoudt wat belangrijk is en waar je kinderen gelukkig van worden. Kinderen moeten leren dat ze van spullen verzamelen niet gelukkiger worden. Dit kun je ze leren door er over te praten, zodat ze het zullen begrijpen. Vraag ze eens van welk speelgoed ze echt gelukkig worden, of vraag ze eens, wanneer ze iets willen hebben, of ze het écht nodig hebben. Vertel ze ook waarom jij iets wegdoet en leg ze uit dat je dat éne voorwerp niet hoeft omdat je er al ééntje van hebt. Leer ze wat de voordelen van minder spullen zijn en leer ze dat ze niet zijn wat ze hebben. Dat er meer is in het leven dan spullen. Zo ontstaat al vroeg een bewustwording waar ze hun hele leven nog profijt van zullen hebben.
3) Leer ze los te laten
Kinderen hebben net zo goed moeite met loslaten als volwassenen. Het helpt kinderen vaak, als ze weten wanneer die éne knuffel naar een kindje gaat die niet veel knuffels heeft. Ook kun je ze letterlijk afscheid laten nemen van de spullen. Zeg samen tegen bijvoorbeeld de teddybeer “Bedankt Teddy dat je er was. Maar we hebben nu genoeg knuffels, dus mag je nu bij een ander kindje gaan logeren.” Meer loslaattips vind je hier.
4) Focus op belevenissen
Onze levens draaien veel om spullen. Er wordt ontzettend veel geld, tijd en energie in gestoken. We belonen onze kinderen veel te vaak met spullen. Maar ook met verjaardagen, winterse feestdagen en tussendoor geven we onze kinderen graag cadeaus. We willen ze immers zo graag gelukkig zien, maar we willen zelf ook aardig gevonden worden. Maar zoiets kan ook met belevenissen! Wil je dat je kind zindelijk wordt? Beloof ze in plaats van een nieuwe trein eens een bezoekje naar het zwembad. Is je kind jarig? Geef ze eens een bezoekje naar het theater cadeau. Heeft je kind een mooi rapport? Wat dacht je van een picknick? Grote kans dat ze zulke ervaringen veel beter zullen herinneren dan de zoveelste pop of trein. Lees hier meer ‘minimalistische cadeautips voor kinderen.’
5) Geef ze grenzen
Kinderen hebben grenzen nodig, ook voor spullen. Leg ze uit dat al hun speelgoed in hun speelgoedkast moet passen. En past het niet meer? Dan moet er weer wat uit. Dit kun je natuurlijk ook toepassen per speelgoedcategorie. Geef de jongens een bak voor de lego. Is het vol? Leer ze waarderen wat ze hebben en laat ze iets anders op hun verjaardag vragen. Is de lade met puzzels en spelletjes vol? Misschien wordt het tijd om wat op de rommelmarkt te gaan verkopen? Wanneer je geen grenzen hebt, blijf je uiteindelijk speelgoedkasten bijkopen en dát is nou juist net niet de bedoeling.
6) Laat ze hun fantasie gebruiken
Wij denken dat kinderen veel speelgoed nodig hebben, maar niets is minder waar. Natuurlijk mogen ze speelgoed hebben. Het is goed voor hun motoriek en ontwikkeling op wat voor gebied dan ook. Maar we kunnen het vaak zo overdrijven. Met fantasie komen ze vaak een heel eind. Steentjes kunnen prima als ‘voedsel’ dienen, daar heb je geen plastic groente voor nodig. Een haarborstel kan ook heel goed een microfoon zijn en een tafel kan heel goed een ‘huisje’ zijn. We hoeven echt niet al hun fantasie op te vullen met spullen, zie hier mijn pinterestbord over simpel speelgoed. Lees ook ‘Geef onze kinderen hun fantasie terug.’
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.
Als je als ouders er hetzelfde over denkt zijn je tips zeer waardecol.
Wij zijn echter een samengesteld gezin waarbij de andere eigen ouder niet met geld kan omgaan en als beter, groter, mooier en nieuwer moet hebben. Duurzaamheid nog nooit van gehoord en iets weggeven kunnen ze al helemaal niet.
Kinderen en stiefkinderen zien hier dus dat er enorm geconsuminderd wordt en als ze een week later bij hun andere ouder zijn, zien ze daar de nieuwste televisies, telefoons, kant-en-klaar-maaltijden, een vader met 30 overhemden en 50 paar schoenen of een moeder die nergens geld voor heeft maar wel op voorhand treinkaartjes-met-korting koopt die ze vervolgens laat verlopen…
Dat is inderdaad een vervelende situatie Inger. Jij kan de kinderen alleen maar laten zien hoe het ook kan. Leg goed uit waarom je iets doet. Daar zullen we vast, wanneer ze later wat groter zijn, de vruchten van kunnen plukken.