Een minimale kledinglijst voor een volwassen vrouw bedenken is niet zo moeilijk, maar voor een kinderkledingkast is dat een heel ander verhaal. Kinderen dragen vaak kleurrijke kleding, waardoor je alles niet goed bij elkaar kunt matchen. Ook hebben ze vaak wat meer kleding nodig omdat ongelukjes geen uitzondering zijn en niet te vergeten groeien ze ontzettend snel waardoor je elk seizoen wel een andere maat in de kast hebt liggen. Bovendien is het zóóó leuk om (vooral meisjes) mooi aan te kleden. Ik moet zelf soms ook heel sterk zijn om niet steeds allerhande leuke jurkjes voor mijn dochter te kopen.
Maar als je tóch ook een ruime, nette en overzichtelijke kledingkast voor je kinderen wilt met alleen kleding die ze ook écht met enige regelmaat dragen, hoe doe je dat dan? Ik vroeg het mijn schoonzusje! Tiny is 31 jaar, ze is al een tijdje lekker minimalistisch bezig en ze is moeder van 3 kinderen. Ze heeft twee dochters van 7 jaar en 8 maanden en een zoon van 3 jaar.
Ik weet dat ze met haar eerste dochter altijd veel kleding kocht. Vooral leuke dure merkjes. Het was als een hobby voor haar. Maar nu het minimalisme ook haar huis is binnengedrongen, is dat vast wel veranderd.
Hoeveel kleding hebben je kinderen in de kinderkledingkast?
Mijn kinderen hebben eigenlijk altijd teveel kleding. Ondanks dat ik aan het minimaliseren ben kan het zeker nog iets minder. Het lukt mij nog niet altijd om de verleiding te weerstaan maar al doende leert men en gaat het steeds beter. De hoeveelheid kleding is denk ik nog hetzelfde als ongeveer 4 jaar geleden maar nu is het verdeeld over 3 kinderen. Mijn streven is om per kind maximaal 10 setjes kleding in de kast te hebben. Setjes worden hier dan ook als setje gebruikt en kledingstukken worden niet “onderling” gebruikt. Zo ligt er altijd wel een compleet setje in de kast en hoef je nooit iets bij elkaar te zoeken. Dit werkt ook heel handig voor vaders.
Hoe deel je de kinderkledingkast in?
Gelukkig hebben wij diepe inbouwkasten die we ook optimaal gebruiken. In het hanggedeelte hangen voornamelijk de jassen en skibroeken. De kinderen hebben elk aan één legplank genoeg voor de kleding die ze dragen. De plank label ik met een “netjes” en een “spelen/school” gedeelte. De setjes kleding die ik maak verdeel ik dus over 2 stapeltjes. Een setje ligt dus compleet in de kast. Daarnaast hebben ze nog een mandje voor de sokken en een mandje voor het ondergoed. De overige legplanken vul ik met bakken, beddengoed. De oudste 2 kinderen hebben elk een opbergbox van de Hema in de kast voor kleding die nog te groot is en/of kleding van het andere seizoen. Wat niet in de bak past wordt niet bewaard, dit om overschot te voorkomen. Alleen onze jongste dochter heeft 3 opbergboxen met kleding op de groei omdat ze nog wat sneller groeit dan de oudste twee kinderen.
Ook de bakken geef ik labels met naam en bij de jongste staat er op de bakken ook de maat van de kleding vermeld. Zodra de kleding niet meer past schuiven we dit door naar neefjes, nichtjes, vrienden enz. Ook heb ik weer een bakje met “markplaats” voor de kleding die ik graag weer wil verkopen om zo het kledingpotje weer aan te vullen. Schoenen worden meestal afgedragen. Gymschoentjes, waterschoentjes, regenkleding e.d. koop ik vaak in neutrale kleuren en belanden ook weer in een bak zodat alle 3 kinderen deze kunnen dragen.
Hoe kom je aan de kinderkleding?
Inmiddels is er in mijn familie en kennissenkring een “kledingnetwerk” ontstaan. Te kleine kleding geven we zelf grotendeels weer door maar ook komen er her en der weer tasjes met kleding binnen. Deze tasjes worden inmiddels zorgvuldig gesorteerd om een overschot van “op de groei” kleertjes te voorkomen. Ook vind ik “losse” kledingstukken in de kast niet fijn.
Tot nu toe heb ik altijd genoeg aan alleen de “setjes” die ik maak. Daarbij heb ik beneden in de kast voor de kinderen 1 reserve setje in de kast voor een ongelukje. Maar dit setje stop ik ook altijd in de luiertas wanneer we op pad gaan. Af en toe vul ik gekregen kleding aan met nieuwe kleding. Maar wanneer ik nieuwe kleding koop, koop ik het toch het liefst een setje helemaal naar eigen smaak. Dit doe ik meestal via internet. De verleiding om meer te kopen is dan kleiner. Ook heb ik dan meer grip op het kledingbudget. En wanneer het kan bezoek ik een kledingbeurs. Ik vind het een fijn idee wanneer kleding toch weer wordt hergebruikt en ook op een kledingbeurs kun heel veel leuks vinden.
Heb je verder nog tips voor de ideale kinderkledingkast?
Wanneer het seizoen verandert doen we een “doorpas”. We pakken de opbergbox uit de kast en alle kleding wordt dan nog een keer gepast. Wat dan alsnog te klein is gaat de deur uit. Van de overgebleven kledingstukken maak ik weer nieuwe setjes. Een handige tip is om te noteren wat er nog is. Zo weet je ook heel goed wat er nog bij moet. Zo kun je gericht zoeken op een kledingbeurs of nieuw aanschaffen.
Lees ook:
– De minimale kinderkledinglijst (zomer)
– De minimale kinderkledinglijst (winter)
– 10 dingen om nu weg te gooien uit de slaapkamer van je kind
– 10 tips voor een nette kinderkledingkast
– De 10 voordelen van de minimale kindergarderobe
– Minimalisme in de kinderslaapkamer
Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.
Mijn moeder zegt altijd….. 1 aan, 1 in de kast en 1 in de was………..!
oh zo ik voel me nu wel koopziek mijn zoontjes hebben allebei twee kledingkasten vol een voor de broeken en trainingspakken en een voor de truitjes en tshirts dan nog allebei een ladekast met ondergoed sokken sjaals wanten noem maar op en een kleine hangkast voor hun jassen en allebei een eigen schoenenkast ik ben zo blij dat ik dit heb gelezen ga er echt mee aan de slag
Bedankt, je hebt me geïnspireerd 🙂
Ik ga voor komend seizoen ook alleen in setjes werken, lijkt me overzichtelijk (idd ook voor papa!)
Het leuke vind ik dat kleding (voor je kind) kopen en onderling combineren nog makkelijker wordt als je weet welke kleurtinten het beste staan.