Maar het was zo duur!

duur

Hoevaak lopen we hier wel niet tegenaan tijdens het ontspullen van ons huis. Al die dvd’s en cd’s waren zo duur! En wat dacht je van die ene kast of die mooie jurk! Het heeft ons zoveel geld gekost! En toch, we gebruiken het niet meer, dus wat te doen?

Het was zo duur! En dus?

Bewaren?

We zijn in eerste instantie geneigd de spullen toch maar te bewaren. Want ja, het is toch zonde om weg te doen! We laten het liever verstoffen op zolder of in de weg liggen in de garage dan dat we het gratis aan het ander geven die er blij van wordt. Gek eigenlijk, dat we letterlijk zoveel waarde hechten aan het bedrag wat je in een verleden er voor hebt betaald.

Nita: “Van huis uit heb ik geleerd dat je iets niet zomaar mag weggooien, zeker niet als heel duur was. En ondertussen bleef ik mij maar schuldig voelen over alles wat er wel was en niet werd gebruikt. Heerlijk bevrijdend is het om dingen een nieuw leven te geven. Niet gemakkelijk maar wel beter.”

Verkopen?

Verkopen is natuurlijk een optie, maar eigenlijk is het gewoon een manier om de pijn een beetje te verzachten. En natuurlijk, als je het geld hard nodig hebt moet je het vooral doen. En als het veel waard is en je kan het verkopen, fantastisch! Maar vergeet niet dat verkopen niet altijd gaat zoals je verwacht. Soms kost het veel tijd en frustratie. Vraag jezelf eens af: is dat het echt waard? Kun je het gemakkelijk verkopen? En wat als niemand het wil kopen? Of dat je niet het bedrag er voor krijgt wat je voor ogen had?

Frederique: “Van de week een fototas met camera, lenzen enz. verkocht ver onder de marktwaarde aan een collega. Liever voor een lage prijs aan een bekende waarvan je weet dat hij er blij mee is dan op Marktplaats ver onder je vraagprijs te moeten verkopen. Hij stond al een paar jaar op zolder en mijn man heeft nu andere hobby’s ipv fotograferen. Zonde? Ja deed best even zeer maar anders staat het er ook maar.”

Manon: “Wij hebben veel grotere dingen voor kleine prijsjes verkocht op marktplaats en Facebook. Al die kleine bedragen bij elkaar was genoeg voor een heerlijke tuinset waar we nu vele mooie dagen op doorbrengen!”

Ada: “Met dure goede merkkleding van de kinderen heb ik het erg. Dit voor jaar weer pakketjes gemaakt en let op, twee vingino broeken drie merk t-shirts en een jasje of vest Nik&Nik. (Of replay of andere merken) te koop gezet voor € 15,00. Geen mens die er reageerde. Toen dacht ik waarom zou ik het allemaal bewaren? Alles ingeladen en naar de kringloop gebracht.”

Wat is de echte waarde?

Mensen geven zelf een waarde aan spullen. Waar de een bij wijze van 1000 voor zou willen betalen, wil de ander het nog niet eens voor 1000 euro in huis hebben. Een waarde is relatief. Iets heeft pas echt waarde als je het gebruikt, als het ding jouw leven fijner maakt en als je er echt van houdt.

Linda: “Ik ervaar het als volgt: het geld dat ik voor het product betaal is al uitgegeven. Het uitgegeven geld zal ik er nooit meer voor terug krijgen. Wel kunnen de producten voor een ander van “waarde” zijn.”

Barbara: “Ik bedenk mezelf dat als het niet gebruikt wordt, het reeds weggegooid geld is. Zolang het geen nut meer heeft in mijn leven is het niets meer waard. Uiteraard probeer ik te bekijken of het mogelijk is het object te verkopen of anders weg te geven aan iemand die er nog plezier van kan hebben.”

Noortje: “De waarde van een voorwerp wordt pas verzilverd wanneer het ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Iets niet weg doen, omdat het geld heeft gekost, maar vervolgens wel jarenlang op zolder ligt te verstoffen, is niets waard. Wanneer je het weg kan doen en anderen beleven er plezier aan, maakt je voorwerp pas waardevol.”

Gaby: “Ik heb altijd veel moeite gehad met dingen weg doen die heel duur waren, maar sinds kort heb ik de instelling: “Als ik later dood ga, neem ik al mijn spullen toch niet met me mee. Die laat ik achter.” En het geld is sowieso toch al weg.”

Kun je het ook gratis weggeven?

Wat als je de waarde van het product weghaalt? Het geld heb je eerder al uitgegeven, dat ligt in het verleden. Hoe erg zou het zijn om iets weg te geven, onbaatzuchtig te zijn en er niets voor terug te vragen? Vertrouw jij op je levenspad? Op het nu en op de toekomst? Vertrouw jij er op dat je echt wel krijgt wat je nodig hebt? Dat er niets verloren gaat als je iets weggeeft en een ander blij maakt met jouw spullen?

“Busybee: “Wat ik meestal doe, is een ander blij mee maken. Het geeft mij een mooi gevoel als ik het gratis kan geven aan iemand die het niet breed heeft.”

Patries: “Als ik weet dat iemand anders er veel plezier aan heeft en het goed kan gebruiken, geeft dit mij al voldoening om gewoon weg te geven.”

Wat krijg je er voor terug?

Verkopen en dus op een manier ‘omruilen’ voor iets waar je wel iets mee bent en jaren plezier van hebt, helpt. Ook weggeven aan een goed doel geeft enorm veel voldoening. Tijd en geld om de wereld een stukje beter te maken ontbreekt hier soms, is zo dus een kleine moeite om makkelijk iets bij te kunnen dragen. Het kost je niets, en je wint er alleen maar bij.

Suzanne: “Toen ik begon met minimaliseren vond ik dat idd moeilijk. Nu vind ik ruimte in huis belangrijker dan iets bewaren dat heel duur was.”

Ook al was het duur. Laat het los en vertrouw

Ik weet het, loslaten doet vaak eventjes pijn. Maar denk je daar over een half jaar nog over na? Is het niet veel fijner dat je de rust en de ruimte er voor terug gekregen hebt? Laat het los! Wat geweest is, is geweest. Je leeft nu! Wees dankbaar dat je het hebt kunnen gebruiken en dat je de kans krijgt om het weer door te geven. Wees dankbaar voor de ruimte die je er voor terug krijgt en vertrouw er op dat alles op je pad komt wat je nodig hebt. Succes! Liefs van Dieuwke.

Volg MoedersMinimalisme ook op Instagram!

Lees ook:

– De tien grootste nadelen van het minimalisme
– Spullen tegenhouden doe je met deze 5 handige tips
– Hoeveel spullen komen er gevraagd en ongevraagd mijn huis binnen?
– Minimalisme: Wat als ik maar geen resultaat zie?
– 12 manieren om een ander blij te maken met jouw spullen
– Spullen wegdoen? Wat als ik spijt krijg?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 806 andere abonnees

One thought to “Maar het was zo duur!”

Laat hier je reactie achter!