Vind jij het ook zo leuk om post te krijgen? Het is iedere keer weer een verrassing wat je in je brievenbus vindt. Maar alle dagen een beetje post zijn op jaarbasis een mega grote stapel! Gemiddeld zo’n 32 kilo per huishouden! Een klein deel blijft in je huis omzweven en een ander deel beland rechtstreeks bij het oudpapier. En om het al helemaal bont te maken doen ze vaak ook nog een stuk plastic om het folder materiaal! Hoe zo minimaliseren in afval? Door je papiergebruik te verminderen, kun je je ecologische voetafdruk flink verkleinen. Papier heeft namelijk net zo’n grote impact als het eten van vlees en vis, aldus Nudge.nl.
En wat heb je aan al die reclamefolders? Ze zijn slecht voor het milieu en je raakt constant in de verleiding om dingen te gaan kopen die je eigenlijk toch niet nodig hebt. Bovendien heeft niet iedereen een oudpapiercontainer en moet je het oudpapier in dozen ergens in de garage of de bijkeuken bergen. Ze staan vaak alleen maar in de weg. Het enige voordeel is vaak dat de plaatselijke muziekvereniging of school er nog een zakcentje aan verdient.
De oplossing is simpel: wat er niet in komt hoeft er ook niet uit!
5 tips om te minimaliseren in je brievenbus
1) sticker
De welbekende sticker met: “NEE! Geen onnodig reclamedrukwerk vol spullen die ik niet nodig heb en die ongevraagd mijn huis, mijn geest en het milieu belasten.” Of oké, de officiële tekst was geloof ik net iets anders. Je kunt hier een nee nee sticker bestellen of soms kun je ze ophalen bij je gemeentehuis. Je kunt het ook op je brievenbus met een watervaste stift schrijven maar er zijn tegenwoordig ook ‘nee-nee-stickers’ van rvs te koop. Op dit moment heeft nog maar 1 op de 6 huishoudens zo’n sticker, dus kom op mensen! Plak ‘m er op! En dan is het natuurlijk nog wel hopen dat de leverancier zijn aantallen folders aan gaat passen op de vraag. Maar jij hebt in ieder geval minder oud papier in huis. 🙂
2) app
Als je dan toch heel graag reclamefolders doorbladert om te kijken wat je allemaal niet nodig hebt kun je een reclamefolder-app downloaden. Je hebt keus genoeg: allefolders.nl, www.spotta.nl, www.foldersenkranten.nl en www.folderz.nl. Via deze websites en apps kun je alle reclamefolders vinden, maar handiger nog, je kunt op producten zoeken die je daadwerkelijk nodig hebt om te kijken of ze ook ergens in de aanbieding zijn. Ik weet het, computers zijn ook niet goed voor het milieu, maar nogmaals via een app krijg je geen troep in huis en via je brievenbus wel.
3) belangrijke papieren digitaal
Kijk eens kritisch naar je post dat binnenkomt. Veel belangrijke papieren kun je namelijk ook digitaal ontvangen, zoals van de overheid of de bank. Gelukkig gebeurt dit al steeds meer. Handig is om mapjes op je computer of in je mailbox te maken om de formulieren gemakkelijk terug te vinden.
4) zeg ongewenste abonnementen af
Hoevaak krijg je wel niet tijdschriften of blaadjes in je brievenbus waarvan je niet eens weet hoe ze überhaupt in je brievenbus terechtkomen? Meestal gaan ze rechtstreeks de oudpapierbak in omdat je toch niet de tijd neemt om ze te lezen. Maak er eens werk van en kijk hoe je je uit kan schrijven van deze bladen.
5) postfilter
Misschien wil je liever wel bepaalde geadresseerde reclamepost blijven ontvangen in je brievenbus. Dan kun je je aanmelden bij www.postfilter.nl. Via deze website kun je aangeven van welke sector je wel of niet post wilt ontvangen.
P.s. Heb je een nieuwe brievenbus nodig? Hier vind je genoeg!
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.[jetpack_subscription_form title="Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?" subscribe_text="Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)" subscribe_button="ABONNEREN" show_subscribers_total="1"]
Volgens mij heet spotta.nl tegenwoordig allefolders.nl
dankjewel Trees! Aangepast!
Een tijdje alles retour met ‘verwijder mij van mailinglist’ of ‘onbekend, retour’ helpt ook 🙂
Oh ja, dat is ook een goeie!