Wanneer je een baby krijgt wordt je meestal in een no-time overspoeld met knuffels, kleertjes en allerlei goedbedoelde cadeaus. Hartstikke leuk natuurlijk! (wanneer je geen minimalistische moeder bent.) 😉 Een baby heeft naast liefde, warmte, bescherming en wat melk niet veel meer nodig. Maar vaak krijg je toch de vraag wat voor kraamcadeau je graag zou willen. Wil je je huis niet vol plastic, knuffels en geluidmakend schreeuwerig speelgoed? Misschien kun je hier dan wat inspiratie opdoen.
Producten als kleding (op 1 tip na), boeken en speelgoed heb ik er niet tussen staan, omdat je dat vaak altijd wel van anderen doorgeschoven krijgt of heel goed tweedehands kunt kopen. Wil je toch nieuwe kleding vragen of geven? Overweeg dan verantwoord gemaakte kleding van wol of biologisch katoen. Ook de bekende merken zoals bijvoorbeeld Noppies verkopen tegenwoordig biologische babykleertjes.
En nee, het zijn geen schattige cadeautjes, maar wél duurzame en hele praktische kraamcadeaus, zodat je nog heel lang vol dankbaarheid aan de gulle gever terug kunt denken. 😉
Dé lijst met nuttige en duurzame kraamcadeautjes voor de minimalistische moeder
Een fopspeen van natuurrubber
Je moet maar net even weten dat ze bestaan, want bij de drogist vind je ze niet. Ik had hem destijds voor mijn dochter besteld en ze heeft er met veel plezier gebruikt van gemaakt. Niks niet zuigen op een stuk plastic inclusief schadelijke stoffen. Synthetische spenen gaan ook eerder kapot en zijn een stuk slechter voor het milieu dan spenen van natuurrubber. En daarnaast zijn spenen van natuurrubber natuurlijk 100% biologisch afbreekbaar. Je kunt de fopspenen van natuurrubber hier in verschillende soorten en maten bestellen.
Wasbare zoogcompressen
Ook een prima cadeau om te vragen zijn wasbare zoogcompressen. Een stuk vriendelijker voor het milieu dan de wegwerpvarianten en je hebt ze altijd op voorraad. Als je tenminste op tijd je was doet, maar als je net moeder bent draait de wasmachine regelmatig en deze pads passen daar altijd wel bij. Deze pads zijn van flanel en biologisch katoen gemaakt. Voor meer informatie over deze zoogcompressen klik je hier.
Wasbare luiers
Wanneer je wilt minderen in afval, dan is de wasbare luier een perfect cadeau voor jou. Je kunt ze natuurlijk ook in combinatie met wegwerpluiers gebruiken. Het is wel even wennen, maar één keer gewend wil je niet meer anders. Ze zijn namelijk een stuk vriendelijker voor het milieu én voor je portemonnee. (en al helemaal als je ze cadeau krijgt!) Kijk hier voor meer informatie over deze wasbare luiers.
Eco-wegwerpluiers
Voor wie liever geen wasbare luiers gebruikt, maar wel bewuste keuzes wil maken, kan voor wegwerpluiers van eco-merken gaan als Naty of Bambo. Van luiers heb je nooit genoeg en is altijd fijn om cadeau te krijgen.
–
–
Wasbare zwemluiers
Een cadeau wat ik zelf destijds van iemand kreeg en mijn dochter met veel plezier gebruik van heeft gemaakt. Het is natuurlijk beter dan al die wegwerpzwemluiers, maar het scheelt ook ruimte in de kast. Een pak zwemluiers neemt immers aardig wat ruimte in. Daarnaast zijn de designs zo leuk dat je helemaal geen zwembroekje of badpakje meer nodig hebt. Lees ook de ervaring van deze ’trotse moeder’. Je vindt wasbare zwemluiers hier in verschillende soorten en maten.
Een hydrofieldoek van bio-katoen
Hydrofieldoeken, je hebt er vaak meer van in huis dan nodig is. Kies liever voor een beperkt aantal en voor bio-katoen. Deze is lekker groot (1.20 x 1.20 cm) en kun je daarom voor van alles gebruiken, ideaal! Na de babytijd zijn ze ook nog prima gebruiken als handdoek in de badkamer. Lees hier meer over wat je met de hydrofieldoeken van bio-katoen kunt doen.
Wasbare billendoekjes
Als je wasbare luiers gebruikt, dan is het gebruik naar wasbare billendoekjes nog maar een kleine stap. Want je wast ze gewoon met de pampers mee. Ik heb persoonlijk niet ervaring met de doekjes, maar deze mama wel. Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als spuugdoekje of als zakdoek. Je kunt wasbare billendoekjes hier bestellen.
Herbruikbare rietjes
Ik had nooit rietjes in huis. Maar dochterlief kreeg ergens anders vaak drinken met een rietje. Dat was natuurlijk helemaal het einde en wilde thuis ook met een rietje drinken. Toen vond ik deze herbruikbare exemplaren. Ideaal! Toen ze jonger was morste ze een stuk minder en drinken met een rietje is natuurlijk ook beter voor haar tandjes. Ik heb ze in verschillende kleuren, dus als er andere kindjes komen spelen heeft ieder zijn eigen kleurtje. Je kunt ze uit elkaar halen en zo in de vaatwasser zetten. Echt, een ideaal cadeau! Je kunt de herbruikbare rietjes hier bestellen.
Bijtring van natuurrubber
Een bijtring is ook iets wat meestal na gebruik in de prullenbak beland. Des te meer reden om een bijtring van natuurrubber te kiezen. De bijtring is vrij van BPA, PVC, weekmakers en kleurstoffen. De verpakking is gemaakt van gerecycled karton, afbreekbaar plastic en met inkt op sojabasis. Kijk, zo mogen we het graag zien. Deze bijtring van natuurrubber is een leuk kraamcadeautje en hier te bestellen.
Houten haarborstel
Ik weet het nog goed, elke avond en elke morgen borstelde ik, terwijl ze op de commode zat, het haar van mijn dochtertje. En dat terwijl ze nog amper haar had. Ik vond het zo heerlijk rustgevend en was zo trots als een pauw dat ik een meisje had, waar ik speldjes bij in het haar kon doen. Deze borstel is gemaakt van geolied perenhout, met extra zachte geitenharen. Een leuk duurzaam cadeautje dat je hier kunt bestellen.
Draagdoek
Waarom zou je je kind in een draagdoek doen? Daar is genoeg op het internet over te vinden. Als je van plan bent je kind te gaan dragen, is een draagdoek een prachtig cadeau om te vragen. Kijk hier voor een aantal stoere exemplaren.
Een staafmixer
Als je geen rapley-methode gebruikt is, wanneer je kind langzaam overgaat naar vast voedsel, een nutri-bullet ideaal. Potjes met voeding kopen is helemaal niet nodig. Met het juiste materiaal heb je in no time de lekkerste maaltijden voor je kind gemaakt. Heb je geen inspiratie? Misschien is dan dit boekje met 500 baby en peutergerechten ook nog een leuk idee om cadeau te vragen.
–
De Tripp trapp
Wie kent hem niet. De stoel van Stokke die met je mee groeit én een leven lang mee gaat. Een ideaal duurder, maar handig en duurzaam kraamcadeau. Je hebt ze in verschillende kleuren en je kunt er allerlei leuke stoelkussentjes met vrolijke printjes bij krijgen. Ook de playtray is erg handig.
Sophie de giraf
Ook Sophie de giraf is erg populair. En terecht! Deze giraf van natuurrubber is Bpa- en weekmakervrij. Het beestje is een leuke uitdaging voor je baby, omdat het geluid geeft, de baby er lekker op kan sabbelen, makkelijk vast te houden is, door de vlekken leuke contrasten weergeeft en ga zo maar door. Maar Sophie is niet het enige leuke diertje van natuurrubber. Je vindt hier meer varianten.
Een zuigfles van RVS
Een cadeau wat duurzaam is en wat je gebruikt. Waarom zou je ook altijd plastic gebruiken als het om kinderen gaat? Deze roestvrijstalen fles neemt geen geurtjes op en is absoluut onbreekbaar. Daarom is het de veiligste drinkfles van de wereld. 100% vrij van plastic, ftalaten, BPA, PVC en mineraalolieproducten. Het allermooiste aan deze fles vind ik dat hij veranderbaar en meegroeiend is. Met een andere opzetstuk veranderd de zuigfles in een gewone drinkbeker wat het kind later mooi mee naar school kan nemen. Dit topcadeau is hier te bestellen.
Meegroeikleding
Baby’s en kinderen groeien hard. Daar heeft Pyanta Kinderkleding dé oplossing voor: kleding die tot wel 3 maten meegroeit! Zo heb je minder kleding nodig. Het merk werkt enkel met biologische materialen (GOTS-gecertificeerd) van Europese bodem. Alle kledingstukken worden in Nederland handgemaakt in kleine oplages. Een verantwoord kledingstuk om lang plezier van te hebben dus!
Een tip van een moeder: Zet de volgende tekst op je geboortekaartjes wanneer je de voorkeur hebt voor groene cadeautjes:
“Mocht je overwegen een cadeautje mee te brengen, dan bij voorkeur iets van natuurlijk materiaal.”
Je kunt natuurlijk ook niet-materiële kraamcadeautjes vragen of geven zoals:
– een fotoshoot
– een cadeaubon van je favoriete winkel
– oppas-tegoedbonnen
– een donatie voor een goed doel (bijvoorbeeld een kraamcadeau van Oxfam Novib)
– een lekkere maaltijd voor het hele gezin
– een cursus babymassage
– hulp in het huishouden
– een consult voor de draagdoek
– geld voor op de spaarrekening van het kind
Kijk HIER voor de top 7 met NIET materialistische kraamcadeautjes.
Tip: Kijk eens op LittleGreeny.nl voor prachtige ecologische babyproducten.
Heb jij nog een tip over een duurzaam en praktisch kraamcadeau? Laat het me hieronder weten!
p.s. Lees hier over de spullen die je als aanstaande moeder NIET nodig hebt.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.[jetpack_subscription_form title="Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?" subscribe_text="Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)" subscribe_button="ABONNEREN" show_subscribers_total="1"]
Wat een leuke dingetjes. Dit neem ik zeker mee voor als ik ooit kindjes krijg.
Persoonlijk zou ik niet voor een staafmixer, maar eerder voor zoiets als de magic bullet of een foodprocessor kiezen omdat je hier ook gemakkelijke andere dingen mee kunt maken.
Bedankt voor de tip Esmée!
Hoi, ik denk dat je een link bent vergeten toe te voegen bij het stukje over het bio potje. Er staat ‘lees ook dit boek’ maar je kan nergens op klikken.
Zomaar even ter info 🙂
Groeten Roos van der Sanden
He Roos! Kijk, daar houd ik van, zo’n oplettende lezer! Heb de link snel toegevoegd. Bedankt voor de melding!
Handige lijst! Persoonlijk zou ik alleen niet om een staafmixer vragen omdat wij de Rapley methode gebruikt hebben. Dan pureer je helemaal geen voedsel, maar bied je het vanaf een half jaar in kant en klare stukken aan. Verder staan hier hele handige dingen op. Ik had een aantal al op mijn kraamcadeaulijst staan. Zoals de tripp trapp en Sophie de giraf (Of fanfan het hertje 😉
Leuke en nuttige tips. Het enige wat er nog van af kan (minimaliseren ☺️) is de foodprocessor…
Kijk eens naar baby led weaning, Gill Rapley en Stefan Kleintjes. Vanaf het moment dat je je baby (6 maanden) vast voedsel gaat introduceren doe je dat met stukken eten. Met de pot mee (bij voorkeur zoutloos ed)… Het hele gezin eet met elkaar, ook nog eens gezonder en je bent NUL kosten extra kwijt.
Wij hebben nu een 9,5 maander die heerlijk smult!
Hoi Dieuwke,
Via Liefke Magazine kom ik een uurtje geleden op je pagina terecht en ik kan niet stoppen met lezen! Ik ben Mandy Ladan en heb bijna 5 jaar geleden Stichting MommaLuv opgericht tijdens mijn eerste zwangerschap. Wij wilden heel graag iets anders doen met de traditie van kraamcadeautjes omdat wij echt genoeg spullen hadden gekregen voordat ons kindje geboren was. De zwangerschap was niet gepland en het was het eerste kleinkind in beide families, dus iedereen ging los met het kopen van cadeautjes. Wij woonden klein en daarbij kon ik me gewoonweg niet bedenken wat ons kindje verder nog ‘nodig’ had. In de eerste instantie wilden we onze kraamvisite vragen om een donatie voor een goed doel, zoals je in dit blog ook al noemt. Maar toch vond ik dit te onpersoonlijk. Waarom niet zelf (via vrienden en kennissen in het buitenland) op zoek naar een moeder in een ontwikkelingsland die een kraampakket goed kon gebruiken? Zo gezegd, zo gedaan. Na de geboorte van onze dochter Gioia zamelden we met de kraamvisite een prachtig bedrag in waarmee we uiteindelijk lokaal spullen konden kopen voor baby’s Vicky in Uganda, Rosa in Ecuador en Christabel in Ghana. Mijn stichting MommaLuv was geboren! Nu, 5 jaar verder, is het uitgegroeid tot een mooie organisatie waar ik in 7 landen moeders aan kraampakketten help. Nederlandse ouders die deelnemen na de geboorte van hun kindje zijn bewuste ouders die net als jij en ik van mening zijn dat een baby enkel liefde en verzorging nodig heeft. Zij kunnen op deze hele persoonlijke manier een moeder helpen die niet het geluk heeft omringd te zijn door spullen en waarvoor haar kindje elke dag kunnen voeden al een struggle is. Het lijkt me leuk verder met elkaar te praten! Je hebt mijn e-mailadres . Groetjes Mandy Ladan
Het opperdepop boek van de AH vindt ik ook een leuk kraamkado…!
Heb ik gekregen als kraamkado, ik vond het een leuk boek en veel aan gehad ook.
Leuk!!! Wat ik zelf een heel erg leuk kraamcadeau vind is ‘kraamkost’, gewoon een lekkere maaltijd meebrengen, want zelf geb je daar als kraamgezin vaak helemaal geen zin/ tijd voor!
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!