Wanneer je kind jarig is, moet er natuurlijk een kindertraktatie komen. Maar o, wat is dat iedere keer weer een uitdaging voor vele ouders. Het moet er een beetje leuk uit zien en het liefst ook nog gezond. En oh ja, de cadeautjes die er tegenwoordig vaak wij worden gegeven, wat vinden we daar eigenlijk van? Ik vroeg het jullie via mijn sociale media.
Een plasticvrije kindertraktatie
Soms kom je niet onder een houten satéprikker, vlaggetje of papiertje voor om de muffin uit. Maar een traktatie zonder plastic? Dat moet toch kunnen? Onze BSO heeft sinds dit jaar een geweldig traktatiebeleid. Ze hebben een aantal foto’s met gezonde fleurige traktaties waar de kinderen uit kunnen kiezen. De BSO regelt het, maakt het en het kind mag zelf trakteren. Hiernaast een foto van mijn zoontje Jilles, toen hij 5 werd. Trots dat hij was! Gelukkig nemen steeds meer scholen op opvang dit initiatief over.
Maaike: “Ik vind het zo over de top allemaal die plastic speelgoedjes. Het belandt in de tas, wordt vergeten en wordt weggegooid. En dan ook nog van plastic. Geef dan iets, als je dat echt wilt, wat duurzaam is en wat ze kunnen gebruiken.”
DV: “Ik lees hier nog steeds zoveel voorbeelden van mensen die, hoe goedbedoeld ook, spullen trakteren. Bellenblaas, potloden, boekjes, sleutelhangers, zelfs dingen met een naam erop (waar dus niemand anders blij mee kan worden gemaakt). Dit is allemaal super slecht voor het milieu en ik zit er echt niet op te wachten, elk jaar 25-30 van die rommeltjes in huis. Zowel op de school als het KDV van onze kids wordt niet getrakteerd en wordt de verjaardag op een andere (super leuke!) manier gevierd. Gezonder en beter voor het milieu, en geen zooi meer in mijn huis. Super fijn!”
Theresa: “Ik vind het vreselijk, maar vervolgens doe ik dan toch regelmatig mee, omdat iedereen het doet en ik niet wil dat mijn kinderen buiten de boot vallen. Vorige week hebben we het anders gedaan. In Duitsland heb ik papieren broodzakjes gekocht en mijn dochter heeft voor alle kinderen en leraren een persoonlijke tekening gemaakt. Ze was er 2 maanden zoet mee, maar tekenen is gelukkig haar passie! De dag van te voren hebben we mariakoekjes met gesmolten chocolade bestreken en daar suikerkraaltjes e.d. op gestrooid (we hadden nog een grote voorraad). In ieder zakje 2 koekjes en de traktatie was klaar. Ze kreeg heel veel leuke reacties over de mooie tekeningen!”
Een gezonde kindertraktatie
Kinderen krijgen onbedoeld al genoeg suiker binnen. Vaak willen we ze niet nog meer geven bij een traktatie, maar dat blijkt in de praktijk best lastig. Wellicht kan dit boek met gezonde kindertraktaties je wat inspiratie geven.
Leanne: “Meestal iets eetbaars met zo min mogelijk verpakking. Cupcake-paddestoeltjes, favo appeltaart, chocoladetaart met het heelal er op, regenboog-fruitspiesjes, zelfgemaakte suikervrije drie kleuren ijsjes.”
Lineke: “Een keertje een traktatie met suiker is heus niet zo erg, maar als iedereen dat gaat doen krijgen de kinderen best veel suiker binnen. En hoe moeilijk is het eigenlijk om een fruitspiesje te maken? Of een schaal mooi op te maken met wat fruit of iets hartigs? Wij ouders maken het zelf zo ingewikkeld terwijl het zo simpel kan zijn.”
Een afvalvrije kindertraktatie
We willen allemaal om het milieu denken en we willen graag allemaal minder afval creëren. Toch belandt een groot deel van een traktatie altijd weer in de prullenbak. Zo jammer! Probeer eens een traktatie zonder verpakkingen!
Marjolein: “Ik ben zelf leerkracht en zie steeds grotere traktaties voorbij komen. Alles moet er steeds beter en mooier uitzien. Soms lijkt het wel een wedstrijd, wie heeft de grootste traktatie. Grote zakken snoep en allerlei speelgoedjes worden uitgedeeld. Soms blijft er wat in de ‘mee-naar-huis-bak’ liggen., daar wordt helemaal niet meer naar om gekeken. De leukste traktaties vind ik toch de dingen die je gelijk kan opeten zonder al te veel gesmeer zoals koekjes of cupcakes. En niks weer mee naar huis.”
Jessica: “Wij trakteren altijd wel op iets lekkers maar doen er geen ‘cadeautje’ bij. Waarom is dat er ineens ingeslopen? Ik heb al genoeg potloden, gummetjes en irritante plastic rotzooi!”
Margryt: “Ik vind het vreselijk, al die plastic troep bij de traktatie. Er wordt nauwelijks nog naar omgekeken en dan ligt het hier weer. Zo zonde! Op deze manier komen we nooit van de afvalstroom af. Het zou fijn zijn als het van school niet meer mag.”
En wat vind jij? Hoe zorg jij voor een suikervrije én afvalvrije traktatie?
Tip: Gebruik de verjaardagsplanner!
Lees ook:
Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.
Waar zijn de tijden gebleven dat mijn zoon trakteerde op ’takkebosjes’. Ik heb het hier over 30 jaar geleden. Het handje (ca 8) vol samenbinden met een heel leuk lintje. Het kostte me een paar euro voor een hele klas en ze vonden het leuk.
Goed van de BSO om het zo te doen. Hier (Noorwegen) konden de kinderen op het kinderdagverblijf ook kiezen uit gesneden fruit, smoothie of groenten met dip en dat kregen de kindjes dan allemaal. Zelf trakteren in de klas wordt gelukkig niet gedaan en na een feestje gaat er doorgaans alleen een -relatief bescheiden- zakje snoep mee naar huis. Dat scheelt zo veel gedoe en afval en onrust!