Loop jij ook wel eens achter de feiten aan wat het sinterklaasfeest betreft? Dat je op de dag van de sinterklaas-intocht nog bedenkt dat je nog ergens verkleedkleren had liggen, of dat je de dag voor pakjes-avond je bedenkt dat je misschien toch wat eerder had moeten beginnen met inpakken. Daarom deze blog over sinterklaasfeest-planning. Want checklijsten zijn ideaal! Zet de checklijst in je huishoudboek (of map) en je hebt alles op tijd moeiteloos geregeld!
Zo half november komt die beste man meestal aan. Maar wil je geen stress dan zou je al veel eerder kunnen beginnen met voorbereiden. Met een goede planning heb je de helft van het werk al gedaan!
Kijk hier voor de printables voor de Sinterklaasplanning.
Sinterklaasfeest-planning: Te doen in oktober
1) Hoe en wanneer?
Dit is een goeie tijd om met je partner of familie te bespreken hoe jullie het feest gaan vieren en wanneer. Vieren jullie het alleen met het gezin? Of gezellig met opa en oma erbij? Laat je Sinterklaas zelf alle cadeautjes regelen of gaan jullie lootjes trekken? Worden er ook gedichten gemaakt? Bespreek het en schrijf het in je huishoudboek.
2) Wat wordt het budget?
Hoeveel wil je gaan besteden per persoon?
3) Hoeveel cadeautjes en welke cadeautjes?
Indien je zelf alle cadeautjes koopt:
Schrijf op je sinterklaasfeestpagina in je huishoudboek alle namen van je gezin en bepaal hoeveel cadeautjes ieder krijgt. (vergeet ook eventueel de schoencadeautjes niet) Zie ook het voorbeeld hieronder. En overdrijf het niet. Een overvloed aan cadeautjes is voor de kinderen vaak te veel en heeft als gevolg dat ze alleen maar bezig zijn met het uitpakken. Het gaat om het feest en de belevenis. Check ook deze blog over minimalistisch sinterklaasfeest vieren.
Pakjesavond Papa 1) Gereedschapskist 2) Boek 3) Nieuwe trui Schoencadeautjes Papa 1) Nieuwe sokken 2) Chocoladeletter 3) Tijdschrift
Nu heb je tot december de tijd om de cadeau-ideeën erachter te zetten. Je hoeft ze nog niet te kopen, maar als je de ideeën hebt, ben je al een heel eind. Misschien maken de kinderen wel een verlanglijstje en brengt je dat op ideeën. Sommige mensen zoeken iets uit om te lezen, iets om te dragen, iets wat ze willen en iets wat ze nodig hebben. Dit kan een mooie leidraad zijn voor het uitkiezen van de cadeau’s.
4) Wanneer zijn de evenementen?
Altijd handig om te weten! Wanneer is de intocht? Wanneer is het feest op school? Of op je werk? Wanneer komt hij op tv? Wanneer komt het sinterklaasjournaal? Wanneer mogen de kinderen hun schoentje zetten? Zet alle informatie in je huishoudboek en ook in je agenda!
Sinterklaasfeest-planning: Te doen in november
1) Sinterklaasspullen tevoorschijn halen
Yep, het mag van zolder! Sinterklaasboeken, films, muziek, spelletjes, verkleedkleren en eventuele decoratie.
2) Boodschappen
Wat wil je halen voor het sinterklaasfeest? Als je op 5 december nog eens bedenkt dat je pepernoten wilt halen, dan zijn ze vaak al op. Misschien heb je wel een traditie om altijd pannenkoeken te eten of samen pepernoten te bakken. Of wat dacht je van op tijd inpakpapier halen? Maak een lijstje van wat je in huis wilt halen en wanneer.
3) Cadeautjes in huis halen
Mocht je het nog niet hebben gedaan, het is tijd om de cadeautjes in huis te halen. Pak ze ook gelijk in en berg ze goed op! Probeer niet méér te halen dan wat je hebt opgeschreven. Regel eventueel op tijd oppas voor je kinderen als je de stad even in wilt. Moeten er nog gedichten geschreven worden? Doe dat ook gelijk, zodat je het gedicht met het cadeautje kan opbergen. En trouwens, cadeautjes kunnen ook prima tweedehands zijn he? 😉
4 Feestbenodigdheden
Schrijf ook in je sinterklaasfeest-planning wat je allemaal nodig hebt voor het sinterklaasfeest en check op tijd of je ze in huis hebt. Denk daarbij aan jutezakken, dobbelstenen, een sinterklaasspel of een kartonnen doos voor het oudpapier.
Te doen in december
NIETS!! Want je hebt alles ruim op tijd geregeld! Heerlijk he?
Nu kun je genieten van je kinderen en het feest zonder stress.
Heb jij nog tips? Laat het me weten!
Kijk hier voor alle sinterklaas printables voor in je huishoudmap! Bewaar het goed, dan kun je het volgend jaar met enige aanpassing zo weer gebruiken! Heerlijk gemakkelijk!
Ook kan het zijn dat jij je tijdens de sinterklaasdagen dingen bedenkt die je volgend jaar anders zou willen doen. Schrijf dat ook op je sinterklaasfeest-planning, zodat je het voor volgend jaar niet vergeet.
Lees ook:
Sint Maarten feest printables met handige checklijst
Minimalistisch sinterklaasfeest vieren
De GreenBook als huishoudboek
Herfst-checklijst voor in en om je huis
Kerstplanning voor in je huishoudboek
Dankjewel voor deze tips! Ik heb ze in de praktijk gebracht en het brengt me veel voldoening en rust. Eerst opgeschreven wanneer de schoen mag worden gezet en welke cadeautjes we al in huis hebben en de cadeautjes aan de diverse data toegewezen. Vanochtend, toen de kinderen uit logeren waren, alles ingepakt, gedateerd met geeltjes (wanneer geven, aan wie en wat zit erin) en veilig opgeborgen. Heel blij met deze methode ipv elke keer apart in te pakken. Dankjewel!