los laten

10 tips die je helpen om spullen los te laten

Wie wil gaan minimaliseren moet spullen los gaan laten. En dat is best lastig. Je wilt graag ruimte en rust in je huis en in je hoofd, en dus moet je spullen weg gaan doen. Maar het is net of er altijd dat éne stemmetje in je hoofd zit die dat tegenspreekt. Het is de stem van je angst. Angst voor de toekomst: stel dat je het nog eens nodig zal hebben? Of angst voor het verleden: bang om die ene herinnering te laten verdwijnen. Om je een duwtje in de rug te geven, heb ik hier een aantal loslaattips voor je verzameld.

10 tips die je helpen om spullen los te laten

1) Doe het in etappes

Stel je hebt al je keukenspullen rigoureus uitgezocht en veel spullen in dozen gedaan. En dan slaat de twijfel toe. Zal ik het wel echt wegdoen? Wat als ik het nog nodig heb? Is het niet zonde? Als je twijfelt, kun je je spullen eerst ‘op proef’ weg doen. Zet de doos bijvoorbeeld eerst een tijdje in de garage. Heb je de spullen na 3 maanden nog niet gemist? Dan kun je de spullen met een gerust hart weg doen.

2) Geef het aan een goed doel

Wij mensen hebben een goed hart. Wij gunnen een ander veel goeds. Ook als het op spullen aan komt. Wanneer je weet dat een ander jouw kleding of andere spullen erg goed kan gebruiken, doe je het vaak gemakkelijker weg. Dit werkt ook heel goed bij kinderen. Wanneer je je kinderen vertelt dat het overbodige speelgoed naar kinderen gaan die bijna geen speelgoed hebben, (speelgoedbank) kunnen ook kinderen vaak ook beter loslaten. Zoek daarom veel goede doelen op. (ook vrienden en familie kunnen natuurlijk een goed doel zijn)

3) Neem afscheid

Het klinkt misschien wat gek, maar er is niets mis mee om ook van je spullen plechtig afscheid te nemen. Schoenen die altijd zo lekker zaten, maar nu echt helemaal kapot zijn kun je hartelijk bedanken voor al de goede jaren dat ze je gedragen hebben, voordat je ze in de container gooit. Een dagboek waar al je gedachten en geheimen in staan zou je ritueel kunnen verbranden. Sieraden zou je nog één keer kunnen dragen en jezelf met die sieraden op de foto kunnen zetten. “Dag spullen, het was fijn jullie te hebben, maar nu is het tijd om afscheid te nemen.”

4) Mindful loslaten

Wanneer je een voorwerp vasthoudt, komen er allerlei gevoelens en gedachten bij je naar boven. Maar je bént niet je gevoelens en je gedachten. Jij bent jezelf. Sta even stil en luister goed naar jezelf. Vraag jezelf af of het nog steeds goed met je zou gaan als je dat éne voorwerp los zou gaan laten. Zou dat werkelijk nou écht zo erg zijn?

5) Schat de waarde in

Onlangs vroeg ik op mijn facebookpagina ‘Minimaliseren kun je leren‘ wat mensen mee zouden nemen als hun huis in brand stond en hun familie en huisdieren al veilig buiten stonden. Velen realiseerden zich toen dat de meeste spullen helemaal niet belangrijk waren. Stel jezelf dezelfde vraag wanneer je twijfelt of je dat éne knutselwerkje van je zoontje uit groep drie weg zult doen of niet. Zou een foto ook genoeg zijn? (Wel een backup in een brandveilige kluis of bij familie of vrienden bewaren natuurlijk.)

6) Vraag jezelf af waarom

Soms kun je écht geen afscheid van iets nemen. Dan moet je jezelf echt afvragen wat daar de reden voor is. Misschien herinnert je het voorwerp je aan een persoon of een gebeurtenis die je nog niet écht hebt losgelaten of verwerkt? Misschien voor jou een hint om daar eerst eens aan te gaan werken.

7) Digitaliseer

Spullen waar je waarde aan hecht, maar toch niet beslist hoeft te bewaren kun je gaan digitaliseren. Denk daarbij aan muziek, boeken, kindertekeningen, kaartjes, foto’s en voorwerpen. Zo nemen ze geen plek meer in je huis in en kun je ze altijd nog digitaal gaan opzoeken, mocht je daar behoefte aan hebben.

8) Accepteer de pijn van het los laten

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, dat hoort erbij. Maar het gaat ook weer weg en er komt veel opluchting, rust en ruimte voor in de plek. Accepteren en eventjes doorzetten dus.

los laten

9) Neem afstand

Ken je dat? Je bent de zolder aan het opruimen en vind iets waarvan je denkt ‘Oh, dat kan ik vast nog wel eens een keer gebruiken!’ En dat terwijl het al jaren op zolder lag en je niet eens meer wist dat je het had. Dit komt omdat je het weer even in je handen hebt gehad en het zo je hoofd weer binnen is geslopen. Soms is het beter om je spullen eens van een afstandje te gaan bekijken, alsof het van een ander is. Hoe denk je er dan over?

10) Onthoud je doel bij het los laten

Neem je doel voor ogen. Je wilt graag minimaliseren. Laat je inspireren door andere minimalisten. Wil jij ook meer rust en ruimte in je huis, in je hoofd en in je leven? Laat los! 😉

Lees ook:

– De tien gouden tips voor de beginnende minimalist
– De tien grootste nadelen van het minimalisme
– Hoe begin ik met minimaliseren?
– Hoeveel spullen komen er gevraagd en ongevraagd mijn huis binnen?
– Minimalisme: Wat als ik maar geen resultaat zie?
– Maar het was zo duur!
– 12 manieren om een ander blij te maken met jouw spullen

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Wil je graag alle nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Laat dan hiernaast je mailadres achter. En lees je dit op je telefoon? Dan kun je dat bijna helemaal onderaan de pagina doen.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 800 andere abonnees

7 gedachten over “10 tips die je helpen om spullen los te laten”

  1. Dag Dieuwke,

    Bruikbare opsomming heb je gemaakt. Ik heb ze allemaal wel eens toegepast, vooral het zesde puntje vind ik eentje die tijd vraagt. “Waarom bewaar ik dit?” Soms komt er een antwoord en soms is het antwoord verdwenen in de tijd.
    Ik heb meteen een extra blog in mij leeslijst. Ik heb de indruk dat Yvonne best interessant is om te volgen.
    Geniet van deze zonnige zondag
    Groetjes
    Sopdet

  2. bij mij helpt nr 10 het best, ik help mij zelf om me er aan te herinneren wat het opruimen mij oplevert, ik doe er anderen een plezier mee, het word door het weg te geven weer gebruikt dus het staat niet nutteloos in mijn kast, en het belangrijkste in mijn geval, ik hoef veel minder te doen in huis doordat ik niet zoveel kasten en dozen heb staan en mijn vensterbanken en de nog overgebleven kasten minder vol staan, bovendien heb ik een beter overzicht van wat ik wel heb zodat ik geen spullen koop die ik al heb, zo kwam het in het verleden nog wel eens voor dat ik iets kocht waarvan later bleek dat ik het allang had ,maar het stond zo goed opgeborgen dat ik dat allang vergeten was. bovendien bespaar je geld omdat je minder kasten en dozen moet kopen om al die dingen in op te bergen.

  3. Ik gebruik soms een variatie op punt 9: stel dat ik het nu in de (kringloop)winkel zou zien, zou ik het dan kopen? Het antwoord is eigenlijk altijd ‘nee’. : )

  4. Toen ik.las dat je het eens moet proberen jezelf voor te stellen dat de spullen van een ander waren en wat ik dan zou doen! Als eerste kwam bij mij op. Ze meenemen, echt ik ben een boekofiel gewoon, maar gelukkig voor mij geef ik steeds meer boeken ook weer weg!

  5. Mij. Man en schoonmoeder gooien vaak met de term: weggooien kost geld
    Heb jij tips hoe ik deze mindset/ deze stelling kan ontkrachten? Want door al die bewaarsels krijg ik nooit de rust en ruimte in ons huis en mijn hoofd terecht. Vooral door alle donaties van schoon moeder. Het is al zover dat het stiekum bij ons op zolder terecht komt omdat ze weten dat ik nee zeg en dat we het niet nodig hebben…

    1. Je kunt voorstellen, met een stalen gezicht 😉 om een garagebox te huren om de spullen die ze zelf blijkbaar niet meer in huis wil op te slaan, rekening niet voor jou uiteraard. Spullen weggooien kost geen geld. Spullen bewaren kost geld. En tijd, moeite en rust. Kan zelf ook moeilijk sommige dingen loslaten, is voor velen een proces, maar het kan niet allebei, het is óf bewaren, óf wegdoen en rust en ruimte ervoor terugkrijgen. Succes!

Laat hier je reactie achter!