Veel moeders vinden het lastig om de kinderkledingkast netjes te houden. Ze kopen te veel, krijgen te veel, bewaren te veel en durven weinig los te laten. Want, voor het geval dat… De werkelijkheid is echter zo simpel. Je hoeft niet veel te kopen, je hoeft niet veel te bewaren en zo hoeft het netjes houden van de kledingkast helemaal niet zo moeilijk te zijn. Lees deze tips om je een eindje op weg te helpen naar een fijne, nette, overzichtelijke kledingkast.
10 tips voor een overzichtelijke en een nette kinderkledingkast voor je kind
1) Realiseer je dat je kind niet zo veel kleding nodig heeft
We leven in een wereld van overvloed. En dat is natuurlijk fijn, maar ook erg onoverzichtelijk. En echt, een kind heeft echt niet zoveel kleding nodig zoals wij vaak denken. Probeer het gewoon eens! Zoek de mooiste kleding van je kind uit en leg de rest eens weg. Kun je daarmee uit de voeten, wat de was bijvoorbeeld betreft? Laat het dan zo! Geef de andere kleding aan kindjes die ze wél nodig hebben. Lees hier meer over de voordelen van een minimale garderobe van je kind.
2) Beperk het aantal kledingsets in de kinderkledingkast
Een kind heeft, afhankelijk van het kind en hoe vaak je wast, aan 4 tot 10 kledingsetjes genoeg. Hoe meer kleding je hebt, hoe moeilijker het is om de kledingkast overzichtelijk te houden. Kijk hier voor de minimale kinderkledinglijst voor de winter en hier voor de zomer.
3) Laat alles combineren
Zoek een kleurenpallet uit voor de kleding van je kind dat hem of haar goed staat. Zo kun je alles met elkaar combineren en staat alles altijd goed. Zorg altijd dat je verschillende laagjes in de kast hebt liggen. Zodat ook een shirtje met wat kouder weer prima kan als je er een warm vest overheen doet.
4) Maak een lijstje
Heb je nog kleding nodig? Schrijf het op en ga met dat lijstje de stad in of het internet op. Maar koop dan ook niet meer dan dat! (vergeet niet tweedehands of eerlijke kleding te kopen)
5) Koop op de groei
Twijfel je over welke maat je moet nemen? Neem dan altijd een maatje groter. Broekjes en truien kun je vaak prima even omslaan bij de broekspijpen en de mouwen. Zo ben je er zeker van dat je ook eventjes met die kleding vooruit kan, want echt, kinderen schieten soms zo snel te lucht in!
6) Koop neutraal in kleur als je meer kinderen hebt of wilt
Koop sommige kledingstukken, zoals rompers, babykleding, slaapzakken, pyjama’s, snowboots en regenlaarsjes met een neutrale uitstraling, als je de kleding wilt doorgeven aan eventuele broertjes of zusjes.
7) Zorg voor een kledingnetwerk
Mijn kinderen krijgen de meeste kleding. Hier ben ik erg blij mee, want het blijft een feit dat kleding maken een belasting voor het milieu is. En bovendien hebben kinderen kleding vaak maar zo kort aan, dat het prima nog een volgende ronde mee kan. Heb jij geen neefjes en nichtjes waar je kind kleding van krijgt? Geef dan eens aan bij vrienden of buren dat je open staat voor tweedehandskleding.
8) Doe kleding wat nog te groot is apart in een bak
Als je een kledingnetwerk hebt opgebouwd, krijg je vaak kleding wat nog te groot is. Doe dit niet in de kledingkast tussen de andere kleding maar leg dit nog even apart in een bak. Maar je hoeft echt niet alles te bewaren wat je krijgt! Zit er kleding tussen wat je niet mooi vindt? Of is het meer dan je kunt bewaren in je bak? Bewaar dit dan niet en geef dit gelijk door.
9) Geef kleding wat te klein is door
Alle kleding van mijn dochter gaat naar haar jongere nichtje, en als dat haar weer te klein is, wordt het weer doorgeschoven naar nog 2 jongere nichtjes. Het is ontzettend leuk om te zien dat zij dezelfde kleding dragen dat jouw kind ook heeft gedragen en de kleding optimaal worden benut. Kleding dat je te veel krijgt of niet jouw smaak is, kun je geven aan mensen die niet zoveel te besteden hebben of het naar de kringloop brengen. Zo gaat niets verloren.
10) Bewaar niet alles in je kinderkledingkast
Je zou natuurlijk alle kleding van je eerste kind kunnen bewaren voor het geval dat je nog een volgend kind zou krijgen. Maar de waarheid is dat je niet met zekerheid kunt zeggen dat je nog een volgend kind gaat krijgen en dat het kind ook weer van het zelfde geslacht zal zijn als je eerste kind. Ook veranderd de mode snel en vind je alle kleding waarschijnlijk niet eens meer zo mooi. Mijn voorkeur ligt dan ook bij het doorgeven van kleding, dan wordt de kleding in ieder geval beter benut dan wanneer het op zolder ligt. Mocht je al een tweede kind krijgen en je hebt een kledingnetwerk, dan heb je zo maar weer 4 tot 10 setjes bij elkaar. Nu zeg ik niet dat je niets moet bewaren. Neutrale kleding zoals bij tip 6 kunnen voor beide geslachten en raken niet snel uit de mode. En je hebt vast aan sommige kledingstukken een speciale herinnering, zoals aan het eerste babypakje of dat éne truitje van oma. Lekker bewaren zou ik zeggen, maar overdrijf het niet.
En dan natuurlijk de meest logische tip om de kinderkledingkast netjes te houden: strijk de kleding en/of vouw het netjes op en leg/hang het natuurlijk netjes in de kast.
Lees ook:
– De minimale kinderkledinglijst (zomer)
– De minimale kinderkledinglijst (winter)
– De 10 voordelen van de minimale kindergarderobe
– Nederlandse duurzame kinderkledingmerken
– Een kijkje in de kinderkledingkast
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.