De meest gestelde vragen over de dagstart

Waar is de dagstart goed voor?

De dag is nog maar amper begonnen en je heb al je bed opgemaakt, je ziet er stralend uit, de badkamer is netjes, je was is bij, je aanrecht is ruim, je weet ongeveer wat de dag je gaat brengen, je hebt een bezinningsmomentje gehad en je weet nu al wat je vanavond gaat eten. Klinkt als een sprookje? Het is mogelijk! Met de dagstart van het MM-huishoudsysteem!

Waar kan ik alle stappen van de dagstart vinden?

De dagstart bestaat, net als de avondafsluiting, uit 9 stappen. Je kunt alle stappen van de dagstart hier vinden. Je vindt er ook een gratis printable waar jij je stappen op kunt afvinken in de ochtend.

Hoelang duurt deze dagstart?

Dat hangt natuurlijk helemaal van jezelf en je huishouden af. Maar je kunt er gemakkelijk achter komen. Schrijf alle 9 stappen op in je huishoudboek. Wanneer je een stap doet, zet je de timer aan. En zo schrijf je achter elke taak een tijd. Meten is weten. Dit zal je helpen met het plannen van de dag en zo weet je hoe laat je moet opstaan (en naar bed moet gaan). Misschien ben je binnen een uur klaar en misschien doe je er anderhalf uur over of nog wat langer. Je bent dan wel helemaal klaar voor wat de dag gaat brengen!

Ik heb voor het gemak een gemiddelde voor je opgeschreven:

In totaal ben je dan 56 minuten kwijt. Ok, je moet misschien wat eerder voor je dagstart op staan, maar kijk eens wat je er voor terug krijgt! Een goed begin van de dag is écht het halve werk. Is dat niet wat waard? Dat je een uurtje na het opstaan kan zeggen dat je slaapkamer netjes is, jezelf er verzorgt bij loopt, je de was bij hebt, de vaat aan kant, het huis netjes, je weet wat je die avond gaat eten, je weet wat je die dag te doen staat en je een momentje van bezinning hebt gehad? Heerlijk toch? Go for it! Als de dagstart er eenmaal in zit, wil je nooit meer anders!

Wat als ik in de ochtend geen tijd heb voor zo’n routine?

Als je weet hoelang je over je dagstart doet (zie vorige stap), dan kun je natuurlijk wat eerder opstaan of je kan nog kijken wat je kunt doen om deze minder lang te laten duren.

Als de hele ochtendroutine je niet lukt om in de ochtend te doen dan kun je bijvoorbeeld de badkamerreset en het avondeten-check ook in de avond doen. En het bezinningsmomentje kan misschien ook later op de dag?

Kijk ook naar wat je kunt uitbesteden. Mijn man leegt bijvoorbeeld iedere ochtend de vaatwasser. Dat scheelt mij weer. Misschien kun jij je oudere zoon de taak geven om ‘s ochtends de was op te hangen of je dochter om iedere ochtend een badkamercheck te doen. Jullie leven tenslotte met zijn allen in 1 huis. En als je ze niet zover krijgt, ook goed. Dan doe je het zelf. #justgetitdone

Misschien werk je twee dagen in de week en heb je echt geen tijd om in de ochtend de was te doen. Dan doe je het toch die twee dagen niet? Het gaat er om dat je de was bij houdt, het liefst elke dag. Maar als het 1, 2 of 3 dagen minder is, no worries!

Hoe zorg ik voor de discipline om de dagstart vol te houden?

Als het een routine is, dan heb je er geen discipline meer voor nodig. Dan is het net als tandenpoetsen. Maar het kost wel discipline om het een routine te laten worden. Geef jezelf daarvoor de tijd. En lukt het een dagje niet? Geen zorgen, morgen is er weer een dag.

Wat als ik moet werken?

Ook voor moeders (en vaders) die moeten werken is de dagstart geschikt. Natuurlijk kun je wel een beetje flexibel zijn. Als eerste zou je ’s ochtends wat eerder op kunnen staan. Een kwartiertje kan al wonderen doen. Ik neem even verschillende opties met je door.
1) Bed opmaken -> Dat kan iedereen binnen een paar seconden. Houd het simpel!
2) Kleding aantrekken -> Voor werkende moeders is het alleen maar handig wanneer je kleding al klaar ligt en je make up routine overzichtelijk is.
3) De badkamerreset -> Dit zou je ook ’s avonds kunnen doen, door een ander gezinslid kunnen laten doen of bijvoorbeeld om de dag kunnen doen. (of op de dagen dat je thuis bent.)
4) De was bijwerken -> Dit kun je ook doen zodra je thuis komt, je zou een ander gezinslid kunnen vragen of je doet dit alleen op de dagen dat je thuis bent.
5) De vaat bijwerken -> De vaatwasser legen zou je ook een ander gezinslid kunnen vragen. Heb je geen machine, dan zou je ook alleen de afwas in een teiltje kunnen verzamelen om vervolgens in de avond af te wassen.
6) Het resetkwartiertje -> Vraag gezinsleden mee te doen of beperk je tot het opruimen van bijvoorbeeld alleen de keukentafel.
7) Avondeten checken -> Dit kun je ook prima in de avond doen.
8) Dagplanning maken -> Dit kun je ook prima in je hoofd doen of onderwerk naar je werk.
9) Bezinning -> Misschien kun je dan toch een podcast luisteren op de fiets? Of een boek lezen in de trein? Of affirmaties opzeggen tijdens het autorijden? Een pagina uit een boek lezen terwijl je computer opstart? Een korte meditatie doen op het toilet? Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

Hoe krijg ik mijn gezin ook zo ver om ook mee te helpen? 

Print de gratis checklijst uit en leg het aan je familieleden voor. Vertel ze dat je graag deze checklijst iedere ochtend wilt gaan doen. Vraag hoe ze daar aan willen bijdragen. Misschien hun eigen bed opmaken/open slaan, de gordijnen en ramen openen? En misschien is er iemand die de vaatwasser iedere ochtend wil gaan legen? Of de was op wil hangen? Maar maak er beslist geen strijd van thuis. Wil iemand niet meewerken? Prima, dan doe je het gewoon zelf.

Hoe maak je van de dagstart ook echt een routine?

Hang de dagstart op in je slaapkamer, keuken of/en badkamer. En blijf iedere dag herhalen. Als jij zo’n routine nogal overweldigend vindt, kun je beginnen met de eerste stap en om de zoveel dagen een stapje toevoegen.

Wat als het me niet lukt om alle stappen iedere dag te doen?

Wees niet te streng voor jezelf. Soms werken de kinderen niet mee, soms komt er iets tussendoor en soms wil het met jezelf gewoon even niet. Dan is dat gewoon even zo. That’s life. Je dagstart is een fijne en stevige basis voor je huishouden. En als die basis voor een dag even (gedeeltelijk) wegvalt dan is dat helemaal niet erg. Want weet je? Morgen is er gewoon weer een dag!

Waarom is minimalisme belangrijk in deze routine?

Minimalisme maakt je het leven en dus ook je dagstart zoveel gemakkelijker. Het bed opmaken met 10 kussentjes duurt veel langer. Kleding uitzoeken met een kast met teveel kleding is veel lastiger. Een badkamerreset doen terwijl deze vol is met spullen is praktisch onmogelijk. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik adviseer iedereen om, voordat je met deze dagstart begint, als eerste je slaapkamer, je kledingkast en je badkamer stevig te minimaliseren. Zodat het begin van je dag zo soepel mogelijk verloopt.

Wanneer ontbijt ik tijdens de dagstart?

Dat laat ik aan jezelf over. Dat kan als eerste, als laatste of ergens tussen door. Het gaat ook niet zozeer om deze volgorde, maar om een volgorde zodat het voor jouw huishouden lekker loopt. Pas het vooral aan als dat handiger is.

Is er ook een community?

Ja, er is een besloten facebookgroep van mensen die ook het MM-huishoudsysteem volgen. Je bent welkom om je er bij aan te sluiten!

Heb jij nog een vraag over de dagstart? Laat het me weten!

Alle stappen van MoedersMinimalisme’s dagstart

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 806 andere abonnees

2 gedachten over “De meest gestelde vragen over de dagstart”

  1. Haii Dieuwke,

    Ik lees altijd met veel belangstelling je blogs/berichten en pik er het nodige uit op!
    Zoveel leuke tips en tricks altijd! Ik begin altijd vol goede moed om voor mezelf ook een planning te maken. Of het nu de ochtend- of avondplanning is, het resetkwartiertje, ochtend- of avondritueel…. noem maar op, alleen heb ik één ‘probleem’; ons gezin
    Ons gezin bestaat uit m’n man en ik en drie puberende dochters van 17 en 18 jaar.
    Ik ben er achter gekomen dat het (bijna) onmogelijk is om iets van bovenstaande vast te houden. Ik weet niet hoe andere ouders dit hebben?! Ik vind het best wel lastig!! Ik weet dat jij/jullie nog een tamelijk jong gezin hebben en besef dat vele blogs toegespits zijn op jonge gezinnen.
    (Misschien es een blog over een gezin met oudere kinderen?! )
    Bij ons is nl. niet één dag hetzelfde qua ritme en planning. Moet de ene vroeg uit de veren voor werk of school, is de andere laat thuis ivm avonddienst voor stage en komt thuis wanneer ik al in bed lig.
    Zo is dus ons aanrecht nooit een uur lang hetzelfde, laat staan de kamer of badkamer. Het wasrek hangt altijd vol en de wasmand raakt nooit leeg.
    Als ik mijn reset-kwartiertje doe voordat ik naar mijn werk ga, en onze keuken en kamer netjes achterlaat, zo’n chaos is het weer als ik thuis kom.
    Ik probeer het los te laten maar vroeg me af of er meer hierin iets herkennen en hiervoor de ultieme tip(s) heeft/hebben!!!
    Ik ben héél benieuwd!!!

Laat hier je reactie achter!