Wasbare billendoekjes

Nu ik weer een baby heb, vind ik het hoog tijd om eens een blog te schrijven over billendoekjes. Hoewel onze moeders het nog heel gewoon vonden om de billetjes af te vegen met een washandje, werd al snel de norm om wegwerpbillendoekjes te gebruiken. En logisch. Lekker gemakkelijk. Ze zijn al nat en ze kunnen hup zo met de wegwerpluier zo de container in. Maar nu steeds meer mensen overstappen naar wasbare luiers, komen ook de wasbare doekjes weer terug. Maar ook als je wegwerpluiers gebruikt, blijven wasbare billendoekjes een aanrader.

Wegwerp-billendoekjes

Laten we eerlijk zijn, soms zijn wegwerp-doekjes net even iets praktischer. Als je onderweg bent bijvoorbeeld of bij de oppas. Maar als je voor wegwerpdoekjes kiest, kun je óók bewust kiezen. Het beste is om doekjes te kiezen zonder parfum. Baby’s zijn veel gevoeliger voor gevaarlijke stoffen dan volwassenen, doordat hun immuunsysteem nog lang niet helemaal opgebouwd is. Het is dan ook het fijnst wanneer je doekjes uitkiest die vrij zijn van synthetische conserveermiddelen, parabenen, sls, chloor, etc.

De doekjes van Pampers, Albert Heijn, Etos, HEMA, Jumbo en Zwitsal bevatten helaas allemaal phenoxyethanol en bijna allemaal parfum. Check het billendoekjes onderzoek van de Consumentenbond (onderzoek van 2016) voor meer informatie.

Top 5 fijne eco-billendoekjes

  1. Natracare
  2. Waterwipes
  3. Eco Attitude
  4. Neutral
  5. Bambo Nature

 

Wasbare billendoekjes

Maar wil je de billetjes echt schoon krijgen, geld én afval besparen, dan is schoonmaken met een wasbaar doekje nog altijd het beste. Wanneer je de billetjes met een wegwerpdoekje poetst en daarna nog met een wasbaar doekje er overheen gaat, zul je zien dat wegwerpdoekjes niet volledig schoonmaken. Dat komt o.a. door de structuur. Hydrofiele washandjes en/of wasbare doekjes zijn ruiger van stof en nemen veel meer vuil op.

Zijn de billetjes nu heel erg vies, dan kun je er altijd nog voor kiezen om het meeste vuil met een wc-papiertje af te vegen. Het wasbare doekje maak je nat onder de kraan (voordat je gaat verschonen) of spuit je nat met een sprayflacon met zelfgemaakte billenspray. Hoe je dat maakt? Heel simpel!

 

Zelfgemaakte billenspray

  1. Een beker heet water (waarin je eventueel eventjes een zakje biologische kamillethee doet)
  2. Een theelepel biologische kokosolie (antibacterieel en verzorgend)
  3. Een druppel babywasgel (reinigt)
  4. Eén druppel lavendelolie (antibacterieel en pijnverlichtend)

 

Heb je geen zin om zelf billenspray te maken? Je kunt het ook kant en klaar kopen. Zo heb ik de ‘cleansing water’ van het merk Alphanova eens gebruikt. Ideaal, werkt goed en ruikt lekker. Het water is verrijkt met onder andere kamille en bevat uiteraard geen parabenen, fenoxyethanol en sulfaten. Het is voor € 11,50 te bestellen bij Solo Bio Mooi.

En hoe dat nou met die billendoekjes in de praktijk gaat? Dat moet je even voor jezelf uitvinden. Het gemakkelijkst is om de doekjes rechtstreeks in een wasnetje te doen. Ze hoef je de billendoekjes later niet meer aan te raken en kunnen ze zo met de rest van je was mee. Als de doekjes heel erg vuil zijn, kun je ze eerst ook even uitspoelen.

Lianne: “Ze liggen droog in de la, plantenspuit op de verschoontafel. In de plantenspuit zit water met Marseillezeep, kokosolie, teatreeolie en lavendelolie, wat ik op het doekje spuit als ik er mee wil poetsen.”

Debra: “Doosje cheeky wipes staat droog klaar. Maak het nat met enkel wat water voor gebruik en dan hup de wasmand in. Ik was ze op 60 graden.
Oh en de ergste stoelgang eerst even afvegen met een papieren doekje of toiletpapier.”

Annika: “Water in de cheeky wipes bak tot de eerste streep, drupje lavendelolie van doterra (of cheeky wipes eigen merk), stuk of 20 doekjes er in en klaar!”

Floor: “Voordat ik mijn zoontje verschoon maak ik een hydrofiel washandje nat. In de commodela heb ik standaard al afgescheurde stukjes wc-papier in een bakje. Wanneer de billen erg vies zijn veeg ik het ergste daarmee af. Daarna het hydrofiele washandje (of ander doekje) erover heen en de billetjes zijn weer heerlijk fris! Het washandje doe ik rechtstreeks in de wasmand, vaak even met een handdoek o.i.d. wat al in de wasmand ligt er omheen gerold.’

Anita: “Billendoekjes gaan net als de wasbare luiers zo de luieremmer in, en dan was ik ze tegelijk uit. Ideaal.”

 

En hoe kom je dan aan die billendoekjes, hoor ik je denken? Je kunt natuurlijk ook gewoon hydrofiele washandjes gebruiken of zelf billendoekjes maken. Maar je kunt ze ook bestellen bij o.a. bol.com, Greenjump of de online Drogist.

En? Ga je het proberen? Succes!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 800 andere abonnees

8 gedachten over “Wasbare billendoekjes”

  1. Ik gebruik de wasbare billendoekjes van de Billiesbox van Kaatje Katoen. Wat water in het bakje, stapeltje doekjes erin. Door de bamboevezels vind ik dat ze echt veel fijner schoonmaken dan de wegwerpdoekjes! Ook hier gaan ze in de emmer voor de wasbare luiers en was ik ze daarbij mee. Nog een voordeel: ze zijn snel droog!

  2. Nu ben ik pas begonnen met doekjes te knippen uit oude kapotte onderboeken, rafelt niet, zo klaar en gratis. Voor demakeup, mijn oren, mijn neus, billen… ze komen telkens weer van pas.

  3. Sinds kort is er van Weleda reinigingsmelk voor de luierverschoning. Deze melk op basis van biologische olijfolie, Calendula extract en bijenwas reinigt, kalmeert, verzorgt en beschermt de gevoelige huid van de baby billetjes. Deze melk is met 100% natuurlijke plantaardige ingrediënten waarvan 80% biologisch is.
    Ik heb deze pas ontdekt en vind deze erg fijn in gebruik. Ik maak nu nog gebruik maxiwattenschijfjes en bij een poepluier nog de combinatie met wegwerp luierdoekjes, maar ben van plan om wasbare luierdoekjes te gaan gebruiken als deze op zijn

  4. Ik ben ook begonnen met gekochte doekjes maar die gingen naar mijn mening te vlug stuk. Daarom knip ik met een kartelschaar af en toe oude lappen (flanellen matrashoes bijvoorbeeld) in vierkantjes en dat bevalt uitstekend. Hoef niks te kopen en is hergebruik.

Laat hier je reactie achter!