gedekte tafel met servet

Wat zijn de etiquetteregels voor een servet?

Een servet is prachtig voor decoratie en handig om vieze toetjes mee schoon te maken, toch? Maar wist je dat er van vroeger uit allerlei etiquette-regels aan vast hangen? Ik vind zoiets best fascinerend en leuk om te weten en aan mijn kinderen en natuurlijk aan jullie te vertellen.

Etiquette-regels zijn er natuurlijk nog wel, maar zijn niet in alle kringen bekend. Zo nu en dan komen ze voorbij in prachtige Netflix-series zoals Bridgerton of Downton Abbey. Onderstaande regels kun je overdreven vinden. En toch denk ik dat zodra je ze kent, je ze min of meer ook gaat toepassen.

Waar hoort een servet op tafel te liggen?

Een servet hoort links van het bord naast de vorken. Hoe, mag je zelf weten. In een servetring bijvoorbeeld of mooi opgevouwen. Je kunt het servet ook op het bord neerleggen.

Wanneer pak je het servet?

Ten eerste, een servet hoort altijd gebruikt te worden. Laat hem nooit liggen. Je schudt het doekje niet open maar ontvouwt hem rustig en vervolgens leg je de servet bij jezelf op schoot in een rechthoek of driehoek met de plooi naar jezelf toe. (En stop het dus niet in je hemd als slab) In hele luxe restaurants doet de kelner dit soms voor je. Het tafeldoekje blijft de hele maaltijd op je schoot liggen.

Maar stel je hebt een heel luxe etentje bij iemand thuis, dan mag je pas je servet pakken wanneer de gastheer of gastvrouw dit doet. Ook dan blijft het doekje liggen tot het einde van de maaltijd. Als de gastheer/gastvrouw aan het einde van de maaltijd zijn of haar servet op tafel legt, is dat het teken dat de maaltijd afgelopen is en kun jij hetzelfde doen.

Hoe gebruik je een tafeldoekje?

Het servet is bedoeld om je kleding te beschermen voor als je morst. Het ligt dus op je schoot. Je maakt dus NIET je bestek er mee schoon en je snuit NIET je neus ermee.

Je mag er wel je mond mee deppen. (ik zei deppen, niet vegen) Meestal doet men dit voor het nemen van een slokje drinken. En dat deppen doe je dan aan de binnenkant van je tafeldoekje.

Wat als je tijdens de maaltijd op staat?

Waar laat jij je servet als je tijdens de maaltijd op staat, bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet? Dan leg jij je servet even over de leuning van je stoel of op je stoel zelf. Zo worden eventuele tafelgenoten niet met jouw vlekken geconfronteerd en weet de ober dat je zo weer terug komt.

Als je bij iemand thuis eet is het eigenlijk niet de bedoeling dat je tijdens de maaltijd op staat. Niet vergeten dus om van te voren even een bezoekje te brengen aan het toilet. 😉

Wat doe je met je servet als de maaltijd is afgelopen?

Als de maaltijd is afgelopen en IEDEREEN is uitgegeten, leg jij je servet losjes weer links van je bord. Niet strak opgevouwen en ook niet in een prop. Als je een gastheer/gastvrouw hebt, wacht je tot hij of zij als eerste het tafeldoek op tafel legt. Dan pas doe jij hetzelfde. Het is zelfs zo dat wanneer je bent uitgenodigd bij iemand voor een chique etentje en jij je servet nonchalant op tafel neerlegt, dat betekent dat je graag nog eens uitgenodigd wilt worden. Vouw je het doekje netjes op, dan kom je liever niet weer.

Er zijn verschillende formaten in tafeldoekjes. Een grote voor het diner, een kleinere voor het ontbijt en lunch en dan nog het kleinste formaat voor bij de thee.

En? Wist jij dit allemaal al? Vind je het leuk om te weten?

Gebruik je thuis wel eens een servet?

Als je nog op zoek bent naar mooie servetten, kijk dan eens bij Dille en Kamille.

Wil je meer weten over etiquette? Dan is ‘Het grote etiquetteboek‘ echt een aanrader! (Ook als e-book!)

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 801 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!