buitenspeelgoed

Welk buitenspeelgoed is de moeite waard om aan te schaffen?

Buiten spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, het stimuleert niet alleen hun fysieke vaardigheden maar ook hun fantasie. Maar de kinderen hebben vandaag de dag soms een extra duwtje in de rug nodig om buiten te gaan spelen. Vooral als je kindjes nog klein zijn heb je vaak de neiging om veel buitenspeelgoed aan te schaffen, in de hoop dat ze zichzelf buiten even lekker kunnen vermaken.

Maar voordat je het weet staat je achtertuin vol met vel gekleurde schommels, glijbanen, tuinhuisjes, zandbakken, watertafels, trampolines en ander materiaal… Wat werkte heel goed bij jullie thuis en wat vooral niet? Ik vroeg het jullie via mijn social media.

De leukste 9 soorten buitenspeelgoed

1. Zandbak

Een zandbak biedt kinderen de kans om te graven, te bouwen en vormen te maken. Het is geweldig voor sensorische ontwikkeling en kan eenvoudig in elke tuin geplaatst worden.

Vanessa: “We hadden zo’n zandbak schelp. Gevuld met zand en bij een hittegolf deden we water in de andere helft van de schelp. Gebruikt door mijn 2 kids tot ze echt op en versleten waren. Dus geen spijt hier.

Hilda: “Een zandbak, wat 2de hands speelgoed, wat emmers met water en ze vermaken zich tijden.”

2. Zand- en Watertafels

Water en zand fascineert kinderen en zand- en watertafels zijn perfect voor spetterend en kliederend spelen. Ze kunnen gieten, roeren en experimenteren met verschillende objecten om te zien wat zinkt of drijft.

Patricia: “Wij hebben een watertafel op het balkon. En gewoon een bak speelgoed met grote stukken speelgoed. Duplo, of wat plastic zand/graaf auto’s. De zandbak was ze snel op uitgekeken. In onze nieuwe tuin komt niks want de grote speeltuin is op 2 minuten lopen.”

Yvonne: “Trampoline is hier al heel wat jaren favoriet! Wel hebben we een grote (3,5 m doorsnee) waar ze dus met veel kinderen op kunnen. In de zomer de sproeier eronder ook een groot succes. Verder hebben we een watertafel en zandbak incl. emmertjes, schepjes (en dan vooral de combinatie, lekker moddertaartjes maken), stoepkrijt, bellenblaas en een voetbal wordt veel mee gespeeld.”

3. Schommel

Schommels zijn een tijdloze favoriet. Of het nu gaat om een traditionele schommel of een bandenschommel, kinderen genieten van het gevoel van vliegen en het verbetert hun evenwichtsgevoel.

Frederika: “Wij gaven onze dochter (3) een schommel van Toys en Garden en ze vindt het geweldig. Tot nu toe nog geen spijt van gehad.”

4. Glijbaan

Een glijbaan kan zorgen voor uren vermaak. Kiezen voor een model dat geschikt is voor jonge kinderen zorgt ervoor dat ze veilig kunnen klimmen en glijden.

Nynus: “Glijbaan van de kringloop wordt elke dag gebruikt, weer of geen weer.”

5. Loopfiets

Voor de ontwikkeling van hun motoriek en balans is een loopfiets ideaal. Het helpt kleine kinderen om te leren hoe ze moeten sturen en balanceren voordat ze overstappen naar een echte fiets.

Martine: “Voor de kleintjes; emmertje met een beetje water, een kwast en de schutting ‘schilderen’. Bellenblaaspotjes aan een paal vastgeplakt zodat het sop na 1 keer blazen niet op de grond ligt (omdat dat ook een leuk spelletje is). Investeren in een goede loopfiets en in de tuin een schommel waar ze verschillende dingen aan kunnen hangen zoals rekstok en schommel etc.”

6. Speelhuisje

Een speelhuisje creëert een eigen plekje voor een kind om fantastische werelden te bedenken. Het stimuleert rollenspel en sociale interactie met andere kinderen.

Brenda: “Ik kocht ooit via marktplaats een speelhuisje voor in de tuin. Nooit hebben ze erin gespeeld. Wat hier wel een succes was, was een prinsessentent. Daar speelden ze vaak in, verstoppen , hut van maken …. En gewoon een hut met kussens en dekens onder de tuintafel.”

buitenspeelgoed

7. Tuintrampoline

Een tuintrampoline is voor veel kinderen het ultieme buitenspeelgoed. Het stimuleert fysieke activiteit en kinderen leren over balans en coördinatie terwijl ze lekker springen.

Tineke: “De trampoline en de zandbak zijn hier favoriet bij alle drie onze kinderen (8, 6 en 1,5 jaar). Het is en blijft speelgoed wat voor alle leeftijden leuk is! Wat minder werkt hier zijn de buitenspelletjes (ringgooien, tennissen, klos lopen enz).”

Suzanne: “De trampoline is een groot succes. Vijf jaar geleden gekocht en hij wordt bijna elke dag gebruikt. Het is wel een grote van 3,5m doorsnee. Zelfs in de winter wordt hij gewoon gebruikt met buitenspelen!”

Anne-Mieke: “Bellenblaas, stoepkrijt, ballen, zandbak (idd de bekende ‘schelp’ ook als badje inzetbaar), hutten bouwen met stoelen, lakens etc. loopfietsjes en later de 2e hands Berg-skelter met duo zitje en aanhanger. En ’t mooiste speelgoed; andere kinderen…(broer/zus/vriendjes). En bewust geen trampoline, te vaak andere kinderen er door op de eerste hulp zien belanden en met die stunt piloten hier in huis durfde ik niet de kat op ’t spek te binden 😅

8. Ballen

Simpel maar veelzijdig, ballen zijn geweldig voor allerlei spellen. Van voetbal tot tikkertje, kinderen kunnen zelf spellen bedenken of bekende spellen spelen.

Evelien: “Ik zorg altijd voor 3 soorten ballen, een voetbal, een lichte bal en een kleinere bal. De laatste twee zijn wat geschikter voor de kleintjes. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben zijn ze uren zoet met een bal.”

9. Bubbelmachine/bellenblaas

Kleine kinderen zijn vaak gefascineerd door bellen. Een bellenblaas blijft leuk en ook een bubbelmachine die honderden bellen blaast, kan dus voor heel veel pret zorgen.

Joyce: “Bij ons is de schommel, de trampoline, stoepkrijt, de bellenblaas en een gietertje om de bloemen water te geven favoriet. We hebben nu een bloeme mengsel gezaaid in een onkruidrandje, dus straks kunnen we ook bloempjes plukken.”

Kortom, het is soms ook even uitproberen wat goed voor jullie tuin én jullie kinderen werkt. Een zandbad dat in de schaduw staat en waar de katten in poepen, werkt niet. Maar een schommel wellicht wel. Kijk naar wat je kind leuk vindt.

Ook met simpel buitenspeelgoed (zoals een emmer water) kom je al een heel eind. Door kinderen een verscheidenheid aan buitenspeelgoed aan te bieden, stimuleer je niet alleen hun lichamelijke activiteit maar ook hun creativiteit en sociale vaardigheden. Zorg altijd voor toezicht en kies speelgoed dat past bij de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 801 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!