“Hoe gaat het?” “Wat voor werk doe je ook al weer?” Het zijn van die standaard vragen die mensen je stellen wanneer ze een gesprek met je proberen aan te gaan op feestjes en partijen. Op zich niets mis mee, mensen vragen het in eerste instantie gewoon uit beleefdheid. Maar als je er over nadenkt is het toch vreemd dat mensen je als eerste vragen wat voor werk je doet. Want in hoeverre zegt dat nou werkelijk iets over je?
Oké, als je het goed voor elkaar hebt, zegt het wel degelijk wat over je. Dan verdien je je geld met je het werk dat tevens je hobby en je passie is.
Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je je werk doet uit pure noodzaak, omdat er brood op de plank moet komen? Of misschien hou je wel van je werk, maar speelt er nog veel meer in je leven. Ik vind het persoonlijk veel interessanter om te weten waar iemand gepassioneerd over is, wat iemand boeit en waar iemand van droomt. Dán pas krijg je mooie gesprekken.
Misschien is die vrouw die in het dagelijks leven de schappen in de supermarkt bijvult, op een administratiekantoor werkt of tandartsassistente is, wel gepassioneerd over het schooltje wat ze in India heeft opgericht, of over het feit dat ze drie pleegkinderen in huis heeft opgenomen, of over dat ze gepassioneerd yoga beoefent, werkt aan een boek of jaarlijks een mooie dag organiseert voor kinderen met kanker.
Of misschien strijdt ze voor een wereld zonder afval of droomt ze over het behalen van een marathon en is ze bijna dagelijks hard aan het trainen.
Iedereen heeft passies, hobby’s en dromen. Soms komen ze onverwacht in je leven en soms waaien ze onopgemerkt je leven weer uit. Maar hoe dan ook, iedereen heeft ze, maar bijna niemand vraagt ernaar. Hoe je je geld verdient is blijkbaar belangrijker.
Persoonlijk ben ik gepassioneerd over het minimalisme. Ik droom van een wereld waarin mensen minder waarde hechten aan spullen en meer aan elkaar. Daarom schrijf ik over het minimalisme op MoedersMinimalisme.nl. Mijn passie heeft mij tevens de ruimte gegeven om nog meer dromen waar te maken. Want doordat ik geen energie meer in spullen hoeft te steken blijft er genoeg ruimte over voor nóg meer hobby’s, passies en dromen.
Dus kom je mij op het volgende feestje tegen? Ik heb gespreksstof genoeg, zolang jij maar de juiste vragen stelt.
Heb je Instagram? Zoek me eens op! -> dieuwke_moedersminimalisme
Wil je alle blogs in je mail ontvangen? Laat dan rechts op de pagina je mailadres achter. (of op je telefoon bijna onderaan)
Boekentip: Volg je hart, vind je passie
Lees ook:
- Je meningsuiting minimaliseren
- Een kaal en leeg huis?
- Wat als je alles kwijtraakt?
- Loslaten geeft ruimte
- Spullen zijn niets
- Affirmatie over loslaten
- Bezinning als onderdeel van je ochtendroutine
- Is je huis het waard?
- 5 Boeddhistische slaaptips
- Rust in je hoofd?
- 3 tips voor een eenvoudiger leven
- De eerste stap naar een eenvoudiger leven
[jetpack_subscription_form title="Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?" subscribe_text="Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)" subscribe_button="ABONNEREN" show_subscribers_total="1"]
Mooi stuk! Helaas tel je vaak niet mee als je geen betaalde baan hebt… Ik ben gestopt met werken toen de kinderen geboren werden, een keuze waar we nooit spijt van hebben gehad. Op verjaardagen was ik daardoor echter niet meer interessant. Ook al was ik belangstellend naar anderen toe, er kwam nooit de vraag terug wat mijn bezigheden waren, alsof ik alleen maar altijd thuis zat. Nu, zoveel jaar later, nog steeds niet, want tja, dierenoppas, dat is toch ook geen echt werk? Gelukkig trek ik me daar nu niet veel meer van aan. Het is mijn/ons leven met onze keuzes! Het geeft me wel stof tot nadenken om een gesprek een volgende keer op een andere manier te beginnen, misschien helpt dat!
Mijn Afrikaanse man heeft me verboden die vraag aan zijn Afrikaanse vrienden te stellen. Het is in zijn cultuur erg onbeleefd om naar iemands werk te vragen.
Goed verhaal! Soms vraag ik mensen wel naar hun werk, want dat kán ook veel betekenen voor iemand. Je merkt snel genoeg of ze wel of niet enthousiast zijn en zo niet, kun je in een andere richting verder praten. Als mensen vragen wat ik voor werk doe stuur ik het gesprek zelf ook naar waar ik zin heb om het over te hebben. Ik heb gelukkig fijn werk, maar er is veel meer wat mij definiëert.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.